Vindkraft har ”katastrofal olönsamhet” och är ”riktigt otäcka miljöbovar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vindkraften i Sverige går med enorm förlust. Men ägarna tar ändå ut en vinst. Hur går det till? Jo, de ”tar bidragen och suger ut det gottaste”, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Klimathysterin är förknippad med en ”ofantlig förstörelse av kapital” som ”annars hade kunnat användas på ett bättre sätt”, påpekar han. Frågan låter närmast som ett enda gigantiskt bedrägeri, när den diskuteras i Swebbtv.

Det är i Swebbtvs senaste nyhetsanalys som Mikael Willgert och Magnus Stenlund bland annat diskuterar den extrema olönsamheten för vindkraften i Sverige.

– Den här katastrofala olönsamheten har varit begränsad så till vida att elcertifikaten stått för en mycket, mycket stor andel av den omsättning och den vinst man gjort, säger Magnus Stenlund.

Och detta kommer snart få allvarliga konsekvenser.

– Man kommer få mycket, mycket kraftigare förluster framöver.

Elcertifikat är ett ekonomiskt bidrag som ges till producenter av så kallad förnybar el.

– En mycket stor andel av vindkraftverken har initierats av kineser och andra utlänningar. Men Kina står för lejonparten, utan tvivel. När det gäller hur man organiserat den ekonomiska strukturen, så är det ju så att man lämnar de här vindkraftverken utan i princip någon lönsamhet alls samtidigt som man plockat ut vinst. Man tar bidragen och suger ut det gottaste, när man får dem. Och sen lämnar man det här. För det finns ingen plan på hur dessa ska tas om hand när de inte klarar sig. Och de byggs på helt felaktiga premisser. Vi har fortfarande en allmänt vedertagen princip om att man har 20-25 års, eller 30 års, ekonomisk livslängd på de här. Men det är inte så.

– För mycket av livslängden hänger ju på rotorbladen, och de behöver bytas ut betydligt oftare. När det gäller havsbaserad verksamhet pratas det om att de kommer behöva bytas ut årligen. Men om vi utgår ifrån att det i varje fall behövs två gånger under en livstid, får vi ju en helt annan struktur, får då måste du ju skriva av kapitalkostnaden varje år.

De kommande åren väntas en stor mängd konkurser.

– Och de här konkurserna kommer inte ha någon plan för att ta hand om de här verken, som är riktigt otäcka miljöbovar.

Enligt Magnus Stenlund är EU ”mycket av motorn i det här onda”.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program