Väst har skickat 1.500 miljarder till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Shamil Khakirov (CC BY-SA 2.0)

Nato-allierade länder har skickat enorma 150 miljarder euro till Ukraina på ett år. Trots det enorma stödet, fortsätter landet förlora mot Ryssland.

Nu säger till och med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att den strategiskt viktiga staden Bachmut kan falla i ryssarnas händer så snabbt som inom några dagar.

Detta trots västvärldens massiva stöd till Ukraina.

Men Ukraina har inte bara förlorat territorium efter territorium, stad efter stad. Man har också förlorat hundratusentals soldater. Enligt den amerikanska arméöversten och militäranalytikern Douglas Macgregor handlar det om cirka 200.000 ukrainska soldater som dött i kriget och långt över 300.000 som skadats. Det skulle innebära ukrainska förluster på en halv miljon man.

Enligt Stoltenberg har Nato och dess allierade skickat enorma 150 miljarder euro, cirka 1.500 miljarder kronor, till Ukraina det senaste året.

– Vi måste fortsätta ge stöd till Ukraina, förklarade Stoltenberg på en pressträff under onsdagen. Nato-allierade har under det senaste året stöttat Ukraina med militärt och finansiellt och ekonomiskt stöd värt omkring 150 miljarder euro, varav 65 miljarder euro är militärt stöd.

– Detta är särskilt viktigt för att öka produktionen av ammunition. Detta är en fråga som Nato-allierade har lyft under en tid. Och vi ska nu komma överens om nya riktlinjer, nya krav på ammunitionslager, för att säkerställa att vi både kan fylla på våra egna lager, men också fortsätta att ge stöd till Ukraina, sade Nato-chefen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program