Väst har en ”patologisk förmåga” att styra världen – på ett sätt som ”nästan aldrig leder till något gott”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

BRICS-samarbetet, som konkurrerar med västs hegemoni, växer. Sex nya länder ska bli medlemmar i samarbetsorganisationen, och detta kan få en mycket stor inverkan på världsekonomin, säger Swebbtvs analytiker Magnus Stenlund till Swebbtv Nyheter.

Det var i samband med BRICS-mötet i Sydafrika som beskedet kom att sex nya länder ska bjudas in till den stora samarbetsorganisationen.

Det handlar om Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Ländernas medlemskap börjar gälla från och med den 1 januari 2024, skriver Politico.

– Viktigast är att Saudiarabien och Iran kommer in, säger Magnus Stenlund till Swebbtv Nyheter.

– Det här kommer sannolikt få en mycket stor inverkan på världsekonomin eftersom vi måste tolka det här som att de inte bryr sig om den charmoffensiv som USA försökte inleda fem minuter i tolv, för att få Saudiarabien att inte gå med.

Sedan återstår det att se hur man kommer utforma ett valutasamarbete och hur olja ska hunna handlas i annat än dollar, enligt Stenlund. Att handla i kinesiska yuan är det inte alla som vill.

Men inom BRICS verkar man kunna kompromissa sig framåt.

– Det här mötet skulle kunna ses som att en lösning är på väg. Händelserna i Niger kanske är katalyserande för det. För det som dessa länder inser är väldigt mycket att det handlar om den minst dåliga lösningen. Man har kommit fram till att väst inte tillhandahåller något annat än den sämsta lösningen. Detta är väldigt mycket en respons på att väst lägger sig i och har nästan en patologisk förmåga att blanda sig i olika länders inre angelägenheter på ett sätt som nästan aldrig leder till något gott, särskilt inte för länderna själva. Det är det som pågår i Niger.

Lyssna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program