Putin brydde sig inte om västs sanktioner – detta chockerade västledare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Moskva. © Foto: Uwe Brodrecht (CC BY-SA 2.0)

Rysslands president Vladimir Putin uttryckte ingen som helst oro för västvärldens sanktioner våren 2022 efter invasionen av Ukraina. Det framgår av en konversation mellan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar Bild.

Det är den tyska tidningen Bild som nu rapporterar om vad som plågade den tyska förbundskanslern Olaf Scholz under sina telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022.

Enligt Scholz brydde sig inte Putin om västvärldens sanktioner.

Detta framgår av ett samtal som ska ha skett mellan Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron den 4 mars 2022, alltså dag nio in i kriget, vilket avslöjas av journalisten Stephan Lamby i hans nya bok ”Emergency: Governing in Times of War”.

– Något stör mig mer än samtalen: Han (Putin) klagar inte alls på sanktionerna. Jag vet inte om han gjorde det i samtal med dig. Men han nämnde inte ens sanktionerna.

– Inte med mig heller, ska Macron ha svarat.

Putin ska också ha stått fast vid sin syn på Ukrainakonflikten.

– Han berättade för mig om alla sina idéer om hur man kan hitta en kompromiss. Han talade om demilitarisering, denazifiering, sade Scholz i samtalet med Macron.

Men att Putin inte brydde sig om sanktionerna är kanske inte så konstigt, om han förstod att sanktionerna inte skulle fungera utan i stället skada väst och Europa, vilket är precis vad som skett. Ryssland har uppnått större självständighet, och blivit rikare.

”Olaf Scholz verkar mycket förvånad över att Vladimir Putin inte klagar på sanktionerna. Kanske för att Scholz var den som förstörde den tyska ekonomin med dessa sanktioner”, skriver en användare på X.

”Har det inte förefallit för någon att sanktionerna är fördelaktiga för Ryssland, att detta förutsågs och välkomnades från rysk sida, eftersom det möjliggör en brytning med det kollektiva väst? Så länge Ryssland var bundet till väst, tog den lokala oligarkin pengarna och investerade dem i Frankrike eller Storbritannien. Ryssland agerade som en periferi. Den inhemska utvecklingen var begränsad. Väst hade betydande inflytande för att påverka den ryska ekonomin. Nu är det borta. Ryssland är mer motståndskraftigt”, skriver en annan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program