Varnar för decennierlång katastrof om Gazaborna fördrivs

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. © Foto: U.S. Department of State-State Department photo/ Public Domain

Israels bombningar av Gaza bryter mot internationell rätt och kan skapa en katastrof som pågår i decennier, varnar nu Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov för i en intervju med den vitryska nyhetsbyrån Belta, uppger Reuters. Samtidigt rapporterar Times of Israel om en läckt israelisk plan för att utvisa Gazaborna till Sinai i Egypten.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov kräver nu vapenvila och humanitär insatser i Gaza.

Han fördömer terrorism men delar inte alls uppfattningen att det korrekta svaret är att bryta mot internationell humanitär rätt och använda ”urskillningslöst” våld där civila vistas.

Israel kommer förstöra Gaza i sitt försök att förstöra Hamas, enligt Lavrov. Hittills har mer än 8.300 människor dött i de israeliska attackerna, däribland över 3.400 barn, rapporterar CBS.

– Om Gaza förstörs och två miljoner invånare fördrivs, som vissa politiker i Israel och utomlands föreslår, kommer detta att skapa en katastrof i många decennier, om inte århundraden, säger den ryska utrikesministern i Belta enigt Reuters.

Den israeliska tidningen Times of Israel rapporterar på måndagen om ett läckt dokument från Israels underrättelsedepartement som initialt rekommenderade att Gazas civilbefolkning flyttas till Sinaihalvön i Egypten.

”Dokumentet, som är daterat den 13 oktober, kräver att civilbefolkningen flyttas till tältstäder i norra Sinai, och så småningom byggandet av permanenta städer och öppnandet av en humanitär korridor. Planen innefattar en flera kilometer bred ’steril’ buffertzon inne i Egypten, för att säkerställa att befolkningen inte kan bosätta sig vid Israels gränser”, skriver Times of Israel.

Swebbtvs Lars Bern förklarade i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys att Israel troligen överväger att ”jaga ut” Gazaborna i just Sinai, att ”man är nog ute efter att få ut alla människor ur Gaza och sedan jämna Gaza med marken. Och sedan lägga beslag på Gaza”.

Wikileaks har publicerat dokumentet HÄR.

Se Lars Bern:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program