”Man är ute efter att jämna Gaza med marken och lägga beslag på det”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kriget i Gaza trappas nu upp och precis som i Ukrainakonflikten görs inga försök till fred. I stället har ”hela västvärldens ledarskikt” blivit genomsyrat av en ”krigshysteri som är för mig fullständigt obegriplig”, säger Lars Bern i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys.

Under fredagskvällen har Israel intensifierat sin markoperation i Gaza. Mobiltelefonnätet och internet ska ha stängs av i Gaza, rapporterar SVT. De som bor i Gaza har ”än en gång uppmanats av IDF att evakuera söderut”, skriver Omni.

Israel säger att man ska krossa Hamas. Men finns det någon större plan?

– Jag tror att kretsen kring (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu spekulerar i att jaga ut alla människor i Gaza i Sinaiöknen. Men Egypten kommer sätta stopp för det. De släpper inte in någon, säger Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys på fredagen.

– Man är nog ute efter att få ut alla människor ur Gaza och sedan jämna Gaza med marken. Och sedan lägga beslag på Gaza. Man ska jaga iväg alla de här palestinierna. Jag tycker det är en fullständigt orealistisk plan. Den är fullständigt livsfarlig.

Ett av skälen till att ta området, menar Bern, är att det finns stora oljefyndigheter utanför Gaza.

Vissa krafter vill också utöka kriget och ge sig på Iran. Man kan tror att detta skulle kunna förgöra Iran. Men Lars Bern tror att det är tvärtom, eftersom Iran är ”ett mycket, mycket större land än Israel och har betydande militära resurser”.

– Iran är rustat till tänderna med robotvapen som de kommer att svara med.

– De är allt annat än ofarliga för amerikanerna. Jag tror amerikanerna begår ett fruktansvärt misstag om de militärt angriper Iran.

Enligt Lars Bern är risken ”jättestor” att konflikten mellan Hamas och Israel eskalerar.

– När tar Israel till sina kärnvapen?

På fredagskvällen trendar ”#starlinkforgaza” i sociala medier, vilket alltså är en uppmaning till Elon Musk att aktivera sin satellitkommunikation Starlink för Gazaborna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program