Vapenindustrin ser ”enbart fördelar” med Nato – kan erbjuda ”massvis med produkter”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Genrebild krig. Foto: Swebbtv arkiv

Alla är inte så glada efter Turkiets besked att man ska släppa in Sverige i Nato. Men inom vapenindustrin gläds man. Där ser man stora möjligheter, och exporterar gärna även vapen till Turkiet. På Saab, som ägs av Wallenberg, ser man inga nackdelar alls, uppger TT.

Vapentillverkaren Saab ser ”enbart fördelar” med ett svenskt intåg i Nato, skriver TT.

– Jag ser inget negativt med det. Nu är vi snart på insidan, och en del av Nato, säger Micael Johansson, vd på Saab, till TT.

Vidare förklarar han att Saab har ”massvis med produkter” som är kompatibla med Nato, bland annat inom stridsflyg, luftförsvar, ubåtar och övervakning.

Tidigare har Saab haft en liten export till Turkiet. Men i och med Sveriges nya servila inställning till Turkiet, som måste godkänna Sveriges Nato-ansökan, kan det ändras.

För att släppas in i Nato, har Inspektionen för strategiska produkter (ISP) redan godkänt svensk vapenexport till Turkiet.

Och att exportera vapen till Turkiet är inget problem för Saab utan tvärtom något mycket intressant, enligt Micael Johansson. Han ser det bara som en möjlighet för Saab.

I sociala medier råder dock delade meningar om Sveriges Nato-medlemskap.

”Nu gör Sverige Nato starkare!”, skriver vice statsminister Ebba Busch (KD) på Twitter efter beskedet att Turkiet ska godkänna Sveriges Nato-ansökan.

”Var det inte Nato som skulle göra Sverige starkare? Det var det argumentet hela opinionsbildningskampanjen tryckte på…”, svarar en kritisk användare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program