Vänstertidning sparkar journalist efter antinazistisk artikel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kajsa ”Ekis” Ekman t.h. Foto: Skärmdump ETC/Johan Flanke

Vänstertidningen ETC gör sig av med sin ledarskribent Kajsa Ekis Ekman efter att hon anklagat den engelskspråkiga ukrainska tidningen Kyiv Independent för nazistkopplingar till Azovbataljonen. Hon ifrågasatte varför detta accepteras i västvärlden.

Det var i söndags som Kajsa ”Ekis” Ekman skrev en artikel i Dagens ETC gällande den nazianstrukna Azovbataljonen i Ukraina.

Närmare bestämt handlar det om kopplingar mellan tidningen Kyiv Independent och Azov.

Hon påpekar bland annat att en av tidningens reportrar varit frontplacerad med gruppen och uttryckt nära vänskap med Azovs tidigare artillerichef.

Ekis Ekman ifrågasätter varför detta accepteras av västerländska medier, som inte sällan använder Kyiv Independent som källa.

Men hon avslöjar också hur den ukrainska tidningen, som grundades i december 2021 men redan har två miljoner följare på Twitter, byggdes upp med hjälp av västerländska statsmakter och så kallade NGO:s. Kanadas regering och European Endowment for Democracy stod för räkningen när Kyiv Independent startades, hävdar hon, och större delen av tidningens redaktion ska ha varit sponsrade av USAID, som lyder under det amerikanska utrikesdepartementet.

USA har ”pumpat in pengar” i Ukraina för att avancera amerikanska intressen, förklaras det.

Kajsa Ekis Ekman påpekar också att Kyiv Independent erhåller bidrag från bland annat svenska medieorganisationer som Utgivarna och Bonnier News, och att Arbetet Global, som ägs av LO, har inlett ett samarbete med tidningen.

”Ingen tycks reagera på att Kyiv Independents redaktion har nazikopplingar… En svensk tidning där anställda uttrycker ’uppenbara Azovsympatier’ skulle förmodligen inte komma på fråga för ett samarbete med LO:s tidning”, skriver hon i ETC.

Men efter artikeln har hela havet börjat storma inom den svenska vänstern. Fler vänsterprofiler har kritiserat Kajsa Ekis Ekman på Twitter. DN ger sig på henne i en artikel med rubriken ”Varför är det så viktigt att misstänkliggöra Ukrainas kamp?”, och påstår att hon saknar ”verklighetskontakt”.

Och nu bryter ETC med Kajsa Ekis Ekman. Trots att hennes omstridda artikel godkändes och publicerades.

I en snurrig text hävdar chefredaktören Andreas Gustavsson att det inte beror på Ekmans artikel om Kyiv Independent, utan på ett inlägg i sociala medier där hon inte varit tillräckligt negativ mot den ryska nyhetskanalen RT.

”Så varför gör jag nu detta? Inte för att väldigt många reagerat negativt. Utan för att Kajsa Ekis Ekman skriver i sociala medier att Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera”, skriver Gustavsson.

Men Kajsa Ekis Ekman verkar inte köpa förklaringen. Först var nämligen hennes artikel uppskattad, förklarar hon. Men sedan hände alltså något.

”Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ’gräns’. Jag får ingen förklaring till vad eller varför… En kommentar på sociala medier! Det kan ju inte vara sant. Säkert har de blivit pressade av någon ang min text, men vågar inte säga det. Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken?”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program