Vänsterpartiet hotar med att stoppa Magdalena Andersson

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Vänsterpartiets Youtube-kanal

Efter gårdagens besked att Magdalena Andersson (S) kommer föreslås som statsministerkandidat för riksdagen på onsdag kommer nu nästa kalldusch för Andersson. Vänsterpartiet skärper tonen mot regeringspartierna och kräver politiskt inflytande, annars kommer de stoppa Andersson från att bli regeringsbildare, detta enligt uppgifter som meddelas på en presskonferens med partiledaren Nooshi Dadgostar.

Många tolkade Anderssons drag om att inte be om ytterligare tid hos talmannen för regeringsförhandlingar som ett sätt att sätta press på Vänsterpartiet. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har däremot tydligt deklarerat att de kommer rösta nej till Andersson i statsministervoteringen imorgon, om inte regeringspartierna ger efter för Vänsterpartiets krav. Därmed ser det ut som att det socialdemokratiska försöket till att pressa Vänsterpartiet gett motsatt effekt än vad som önskats.

När Andersson blev vald till partiledare på Socialdemokraternas partikongress var det flera experter som menade att hon inom kort skulle bli statsminister, bland annat sade den meriterade statsvetaren Jenny Madenstam till Nyheter 24 att det inte fanns några partier som var intresserade av regeringskris i detta läge. Nu ser Sverige ut att gå mot en ännu djupare politisk kris än den i somras. Detta då Andersson kan stoppas från att bli statsminister och dessutom förlora budgetomröstningen, samtidigt som Ulf Kristersson (M) i nuläget saknar alla möjligheter att skapa ett parlamentariskt underlag för att ta över som statsminister.

Samtidigt försökte sig Sverigedemokraterna på en charmoffensiv mot Vänsterpartiet. Det konservativa blocket har mer omfattande satsningar på pensionärerna än vad regeringen har, dessutom har de budgeterat för att slopa de omdebatterade delade turerna inom vård och omsorg. Jimmie Åkesson (SD) uppmanade därför Vänsterpartiet i en debattartikel som publicerades på Aftonbladet att istället rösta på det konservativa blockets budget, eftersom han menade att den innehöll politik som Vänsterpartiet efterfrågat.

Vänsterpartiet har sedan tidigare röstat igenom budgetförändringar med det konservativa blocket, då var det enbart Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet som förhandlade direkt. Sverigedemokraterna hade däremot informella kontakter med Moderaterna och det visste Vänsterpartiet om. Centerpartiet vidhåller fortsatt att de inte kommer stödja en budget som förhandlats med Vänsterpartiet, men Annie Lööf (C) och Centerpartiet har tidigare backat från skarpa krav och hot om att lämna samarbetet med regeringen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program