Vanliga virus ”beter sig konstigt” – vissa blir multisjuka

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Människor har blivit mer sårbara efter den så kallade pandemin och andra virus har nu börjat bete sig på ”obekanta sätt”, rapporterar Washington Post. Vanliga förkylningar är mer kraftfulla och vissa insjuknar i en mängd olika virus.

Det är Washington Post som rapporterar om att andra virus, däribland influensan, har börjat bete sig märkligt efter den så kallade pandemin.

Virus som vanligtvis dyker upp under vintermånanderna, som RS-viruset, kan komma nu i stället. Detta har lett till en omvälvning på sjukhus och labb, enligt den amerikanska tidningen.

Förra månaden lades barn in på Yale New Havens Barnsjukhus med sju olika luftvägsvirus, däribland adenovirus, influensa och coronaviruset. Vissa av barnen var infekterade med två eller tre virus samtidigt.

– Det är inte typiskt för någon tid på året och absolut inte typiskt i maj och juni, säger Thomas Murray, docent i pediatrik vid Yale, till Washington Post.

En förklaring som ges är att människor inte har exponerats mot andra virus på samma sätt som innan covid, varför de nu blivit mer sårbara. Även samspelet mellan SARS CoV-2 och andra virus, så kallad viral interferens, pekas ut.

Till och med vanliga förkylningar har blivit mer sjukdomsalstrande och ihållande.

– När människor blir förkylda verkar det vara lite värre, säger Richard Martinello, specialist på luftvägsvirus vid Yale School of Medicine.

Vanliga virus ”beter sig konstigt”, som Expressen uttrycker det.

– Vi får se hur lång tid det här håller i sig, säger Matti Sällberg, styrelseordförande för Svenska Vaccinfabriken Produktion AB, till Expressen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program