USA:s garanterar militärt stöd till Taiwan vid konflikt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den amerikanska regeringens presstalesperson Jen Psaki meddelade senast igår, att USA garanterar Taiwan militärt stöd vid en väpnad konflikt mot Kina. Den kinesiska regimen har successivt eskalerat såväl retoriska liksom direkta militära hot mot Taiwan, detta har skett under lång tid och särskilt under de senaste månaderna.

Kina intar en alltmer aggressiv hållning gentemot Taiwan som de menar tillhör Kina. Utöver retoriska hot där Kinas president Xi Jinping lovat att Taiwan ska återförenas med Kina, så har även direkta militära hot i form av riktade militärövningar och kränkningar av Taiwans luftskyddsrum inträffat. Luftskyddsrummet är en buffert till Taiwans territoriella luftrum. USA har samtidigt upprepade gånger utlovat militärt stöd till Taiwan om så krävs. USA har också i samarbete med bland annat Storbritannien, Australien och Japan trappat upp sin militära närvaro och övningar i regionen.

Taiwan är en strategiskt viktig ö i det sydkinesiska havet, då viktiga handelsfarleder för mängder av länder passerar förbi ön. Det finns också militära strategiska fördelar att kontrollera ön för olika stormakter. Expertanalytikern och den tidigare amerikanska generalen Jack Keane, har sagt i en intervju med Fox News att han tror att ett militärt anfall från Kina riktat mot Taiwan är alltmer troligt. Han menar detta med hänsyn till det krigiska tonläget, samt de intensifierade och alltmer aggressiva militära utfallen från den kinesiska regimen. Han säger däremot att ett militärt angrepp troligen inte kommer inträffa i absolut närtid, detta på grund av vinter-OS och den kommunistiska partikongressen som båda går av stapeln i Kina nästa år. Däremot menar han att det finns en överhängande risk att Kina kommer använda militära tvångsmedel efter att kongressen och vinter-OS är avklarade.

Under det kinesiska inbördeskriget retirerade de som slogs för det nationalistiska Kina till Taiwan. Taiwan har sedan dess ansetts vara en del av det kommunistiska Kina, enligt den kommunistiska kinesiska regimen. Taiwan är idag en demokratisk republik, men inga demokratiska västländer har erkänt Taiwan som ett suveränt land. Detta för att inte störa relationerna till Kina. Kina är en stor handelspartner för många länder och har dessutom veto-rätt i FN:s säkerhetsråd. Taiwan har däremot fått ett allt större internationellt stöd, särskilt efter att Kina valt att öppet hota med militärt våld för att tvinga in Taiwan i det kommunistiska Kinas domäner.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program