USA varnar Israel för ”strategiskt nederlag” i Gaza

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vita huset i Washington. © Foto: Teddy Yoshida (public domain)

Det stora antal civila offer i Gaza kan leda till ett strategiskt nederlag för Israel. Det varnade USA:s försvarsminister Lloyd Austin för i ett tal vid Reagan National Defense Forum. Israel borde i stället prioritera att skydda civila, anser han.

Förra veckan passerade dödssiffran i Gaza 15.000 människor, varav 70 procent är kvinnor och barn. Antalet skadade har överskridit 40.000.

Detta har börjat bekymra USA. Enligt landets försvarsminister Lloyd Austin kommer Israel bara besegra Hamas om man skyddar civila.

Detta har han kunnat lära sig av striderna i Irak.

– Läxan är inte att du kan vinna urban krigföring genom att skydda civila. Läxan är att du bara kan vinna urban krigföring genom att skydda civila.

Det avgörande är den civila befolkningen, enligt Lloyd Austin.

– Om du driver dem i armarna på fienden, ersätter du en taktisk seger med ett strategiskt nederlag, säger han.

– Så jag har upprepade gånger klargjort för Israels ledare att det både är ett moraliskt ansvar och ett strategiskt imperativ att skydda palestinska civila i Gaza. Och jag har personligen pressat israeliska ledare att undvika civila offer, att avvisa ansvarslös retorik och att förhindra våld från bosättare på Västbanken samt att dramatiskt utöka tillgången till humanitärt bistånd.

Se uttalandet:

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program