Slovakiens premiärminister vägrar överlåta makt till WHO

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil från SMER:s Youtube-kanal (Robert Fico)

Den slovakiska premiärministern Robert Fico förkastar WHO:s nya pandemifördrag. Detta enligt en tweet från cancerforskaren William Makis.

Enligt Makis ska Fico som vann det slovakiska valet tidigare i år har gått till hårt angrepp mot WHO:s planer på att öka sin makt vad gäller pandemihanteringen i världen. Fico hyllas av allt fler på sociala medier för att ha tagit upp facklan i kampen mot WHO:s försök att tillförskansa sig makt på nationalstaternas bekostnad.

I ett klipp som X-användaren Michael P Senger lagt upp påstås Fico säga att han kommer förkasta WHO:s försök att ta över nationalstaternas suveräna pandemihantering.

– Jag deklarerar klart och tydligt att SMER (Slovakiens regeringsparti reds.anm.) aldrig kommer att stötta överförandet av makt till WHO på bekostnad av nationalstaternas suveränitet i att hantera kampen mot pandemier, säger Fico enligt översättningen.

I Estland har tidigare elva ledamöter av deras parlamentet skrivit ett öppet brev till WHO och deklarerat att de förkastar WHO:s försök att ta över makten över framtida pandemihanteringar.

I Sverige har riksdagsledamoten Elsa Widding tagit strid mot såväl WHO:s pandemifördrag som förändringarna av internationella hälsoreglementet som förkortas IHR. Widding upplyste socialminister Jakob Forssmed (KD) i en interpellationsdebatt att regeringen hade behövt förkasta förändringsförslag gällande IHR den 1 december.

– Om inte Ulf Kristersson nu, före den 1 december 2023, avvisar de beslut som fattades vid World Health Assemblys möte den 27 maj 2022 kommer det som beslutas i maj 2024 att bli gällande ett år därefter. Det är kort tid; annars är det två år som gäller. Det blir ingen tid för allmänhet, politiker eller myndigheter att ens sätta sig in i frågan innan vi sitter fast i detta medicinska tyranni, menade Widding under debatten.

Regeringen valde inte att göra detta, trots att de föreslagna förändringarna riskerar att ge WHO:s generalsekreterare omfattande makt avseende världens pandemihanteringar.

– Vi har artikel 12. Generaldirektören får befogenhet att utropa att nödläge även om det endast föreligger ett potentiellt nödläge. Vad som är ett potentiellt nödläge definieras av WHO och kan därmed inte ifrågasättas, påtalade Widding under debatten.

Regeringen valde trots hennes varningar att inte agera. Om inte mer än hälften av de ingående medlemsländerna i WHO röstar nej till förändringarna i maj nästa år kommer omfattande makt flyttas över till WHO vad gäller såväl utlysning av framtida pandeminödlägen och hantering av dessa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program