USA om fredssamtal med Ryssland – ”Krävs två för att dansa tango”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s utrikesminister Antony Blinken. © Foto: State Department Photo by Freddie Everett / Public Domain

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger nu att det krävs två för att dansa tango när det gäller fredsförhandlingar för att få slut på kriget i Ukraina. Han menar alltså att Ryssland inte är villigt att förhandla, åtminstone inte på ett för USA godkänt sätt. Vladimir Putin påpekar dock att han alltid varit öppen för fredssamtal.

Hur kommer Ukrainakriget egentligen sluta? Fler och fler bedömare tror att det kommer eskalera till öppet krig mellan USA och Ryssland, eftersom Ukraina börjar få slut på män som kan slåss och väst aldrig kommer acceptera att förnedras i en officiell förlust.

Det kan dock bli svårt, eftersom kriget avväpnar inte bara Ukraina utan även väst.

Eller kommer USA dra sig ur kriget på liknande sätt som man gjorde i Afghanistan? Ukrainas ”offensiv” mot Ryssland har blivit ett stort misslyckande.

I en intervju med ABC på söndagen sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att USA är öppet för fredsförhandlingar för Ryssland. Dock utifrån vissa villkor.

– Exakt var detta slutar, var linjerna dras, kommer vara upp till ukrainarna. Men jag har sett en stark beslutsamhet att fortsätta arbeta för att få tillbaka deras territorium som tagits av Ryssland. Och när det gäller förhandlingar, så krävs det två till tango.

– Hittills ser vi inga tecken på att Vladimir Putin har något intresse av meningsfull diplomati. Om han gör det tror jag ukrainarna kommer vara de första att engagera sig, och vi kommer vara precis bakom dem. Alla vill att detta krig ska ta slut, men det måste sluta på rättvisa villkor och på varaktiga villkor som återspeglar Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Så sent som förra veckan påpekade Rysslands president Vladimir Putin dock att Ryssland aldrig vägrat att förhandla och inte vägrar nu heller.

I början av året avslöjade Israels tidigare premiärminister Naftali Bennett att västmakterna stoppade gångbara fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina våren 2022, eftersom de hellre vill försöka krossa Ryssland och Vladimir Putin.

Läs också: ”Våra politiker är så förblindade av sitt rysshat att det ursäktar allt”

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program