Putin: Ukrainas offensiv är inte långsam – den har misslyckats

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Ukrainas offensiv mot Ryssland är inte långsam eller avstannad. Den är ett stort misslyckande, enligt Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt tror han att den kommer fortsätta vara ett misslyckande. Bara den senaste veckan ska Ukrainas styrkor har förlorat över 5.600 män, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Samtidigt fortsätter striderna om byn Rabotino i Zaporizjzja-regionen.

De senaste veckorna har det krupit fram kritik mot Ukrainas offensiv mot Ryssland. Man har dock försökt få det att framstå som att offensiven bara är ”långsam”.

Men enligt den ryske presidenten handlar det inte om en långsam offensiv, eller en offensiv som stannat av. Det handlar om ett misslyckande.

– När det gäller den avstannade motoffensiven så är det inte ett avstannande, det är ett misslyckande, sade Putin under en presskonferens i samband med hans samtal med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Det är i varje fall så det ser ut idag, förklarade han vidare och påpekade att han hoppas Ukrainas offensiva försök kommer fortsätta vara ett misslyckande.’

Den ryska ledaren betonade också att Ryssland aldrig vägrat förhandla om situationen i Ukraina.

– Ryssland har aldrig vägrat att förhandla. Vi vägrar inte heller den här gången, fortsatte Putin.

Enligt Ryssland har Ukraina förlorat tiotusentals soldater i den upphaussade offensiven, som inleddes i början av juni. Bara den senaste veckan ska man ha förlorat 5.600 män.

Ukraina hävdar att man tagit den lilla byn Rabotino, eller Robotyne, i Zaporizjzja-regionen, något västmedia blåst upp en som en stor seger. Från rysk sida hävdas det dock på måndagen att de ukrainska trupperna bara lyckats närma sig Rysslands första försvarslinje men inte korsat den.

– De har fortfarande inte tagit Rabotino. Ja, de är instängda i ruinerna av en skola mitt i byn, men det skulle vara överdrivet att säga att de har tagit kontroll över Rabotino, säger Vladimir Rogov, ledare för ”We Are Together With Russia”-rörelsen, som är en pro-rysk samarbetsorganisation i Zaporizjzja-området, till Tass.

Enligt Rogov har Ukraina fortfarande inte lyckats nå riktiga framgångar i Zaporizjzja.

Striderna i Zaporizjzja kretsar kring just Rabotino. Enligt RT har kontrollen över byn skiftat ”flera gånger” de senaste två veckorna mellan ukrainska och ryska styrkor.

I sociala medier råder delade meningar om vad som pågår i Rabotino.

”Robotyne är nästa Bakhmut. Slöseri med liv och utrustning för Ukraina”, hävdar en person på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program