”Katastrofal minskning av födelsetal i Sverige” – läkargrupp kräver svar av regeringen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det kraftigt minskade barnafödandet i Sverige är nu så allvarligt att forskar- och läkargruppen Läkaruppropet kräver svar av regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Det är Läkaruppropet som på nytt larmar om det låga barnafödandet i Sverige.

Att antalet födda barn minskar kraftigt har man kunnat läsa om i media ända sedan förra året.

Förklaringen till varför brister dock.

I december 2022 kunde man till exempel läsa i Aftonbladet att ”barnafödandet störtdykt” i Sverige, vilket i tidningen påstods vara ”ett mysterium”.

I augusti i år skrev SCB att barnafödandet i Sverige är ”det lägsta på 20 år”.

”Det första kvartalet i år, 2023, föddes bara 1,47 barn per kvinna – den lägsta nivån vi sett sedan 1970-talet i Sverige”, skrev Hela Gotland för några dagar sedan.

”Den katastrofala minskningen av födelsetal i Sverige, som korrelerar ganska exakt med covidvaccineringen av den barnalstrande delen av befolkningen, fortskrider och tilltar. Jämfört med trenden från föregående 10 år var minskningen 8,6 procent år 2022, för de första 7 månaderna 2023 minskade barnafödandet med 12,0 procent”, skriver Läkaruppropet på X.

”Historiskt är denna kraftiga nedgång helt unik, det har åtminstone sedan år 1900 aldrig inträffat om det inte först varit en babyboom, och minskningen nu har inte föregåtts av en period med höga födelsetal”, fortsätter man.

Läkaruppropet säger att man ”kräver svar” av Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, men även av regeringen och övriga riksdagspartier.

Enligt läkargruppen är det ”helt ofattbart” att politikerna inte verkar bry sig.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program