Tyskland har under en längre tid pressats av USA såväl som av andra inom NATO och EU att avbryta Nordstream 2-projektet som Tyskland bygger tillsammans med Ryssland. Nordstream 2 är en pipeline för gas som dras genom Östersjön och bland annat förbi Gotland .
– Jag vill vara väldigt tydlig; om Ryssland invaderar Ukraina i någon utsträckning, så kommer Nordstream 2 stängas ner på ett eller annat sätt, menar Ned Price som är talesperson på amerikanska utrikesdepartementet.
– Jag kommer inte gå in på detaljerna. Vi kommer arbeta med Tyskland för att säkerställa att det stängs ner, fortsätter Price.
Vad han menar med ”på ett eller annat sätt” är inget som har förtydligats i efterhand och den tyska utrikesministern har inte fastställt om Nordstream 2 kommer att inkluderas i eventuella sanktioner.
– I ett fall av ny aggression, har vi en stor bredd av svar tillgängliga, vilket inkluderar Nordstream 2, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.
Det är inte klart om Baerbock menar att detta är något som kommer göras eller enbart övervägas. Tyskland har däremot ansetts ta en mindre konfrontativ ställning mot Ryssland än till exempel de baltiska staterna och Polen. Bland annat har kritik framförts att Tyskland försvårat och förhindrat leveranser av vapensystem till Ukraina. De fick också kritik för att enbart ha bidragit med 5.000 stridshjälmar till Ukraina. Den ukrainska borgmästaren Vitali Klitschko i Kiev avfärdade det stödet som ett skämt.
– Vilket stöd skickar de härnäst? Kuddar?
– Det här beteendet lämnar mig mållös, säger han.
Det tyska beroendet av rysk gas har ökat vart eftersom landet avvecklat sin planerbara kärn- och kolkraft, vilken i huvudsak ersatts av utbyggnation det väderberoende energislaget vindkraft. Även Tyskland genomlider en energikris likt Sverige till följd av den förde energipolitiken i landet.