USA har ”känslig kärnteknik” i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Swebbtv grafik

USA har ”känslig kärnteknik” i Ukraina och varnar nu Ryssland för att röra den, rapporterar CNN. Men vad menas med ”känslig kärnteknik”?

USA har tidigare medgett att man ”är rätt orolig för att ryska styrkor försöker ta kontroll över” biolabb i Ukraina.

Nu framkommer det också att USA har kärnteknik i Ukraina.

”USA har känslig kärnteknik vid ett kärnkraftverk i Ukraina och varnar Ryssland för att inte röra den”, rapporterar CNN.

Detta framgår av ett ett brev som det amerikanska energidepartementet skickat till Rysslands statliga kärnkraftsföretag Rosatom i mars.

I brevet, som CNN tagit del av, som bekräftats vara äkta och som är daterat den 17 mars 2023, säger chefen för energidepartementets kontor för icke-spridningspolitik, Andrea Ferkile, till Rosatoms generaldirektör, att kärnkraftverket i Zaporizhzhia, som ryssarna kontrollerar, ”innehåller kärntekniska data från USA som är exportkontrollerade av USA:s regering”.

CNN uppger att man sökt Rosatom för en kommentar.

– Vänta nu, varför upprätthåller den amerikanska regeringen hemliga biolaboratorier i ett primitivt land som Ukraina?, säger Fox News Tucker Carlson i ett nytt inslag om bland annat CNN:s nyhet. Varför inte Österrike? Varför Ukraina? Och varför demonterade och tog vi inte bort dessa hemliga biolabb när kriget med Ryssland började? Ingen har någonsin förklarat det. Detta program attackerades för att vi ställde frågan.

– Så många frågor, men vi börjar med den viktigaste. Vad är egentligen ”känslig amerikansk kärnteknik?” Känslig amerikansk kärnteknik? Förmodligen inget för att producera energi. Ingen i media kommer ställa den frågan, men om det är mitt i Ukraina, mitt i ett krig, är det rimligt att denna känsliga amerikanska kärnteknik har militära tillämpningar. Det är med andra ord kärnvapen. Vad annars kan de vara? Vi ska sluta spekulera där, men ta tre steg tillbaka. Detta är så galet och så hänsynslöst, det är svårt att tro att det händer.

Tuckers reaktion:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program