Ungern stoppade EU:s 200 miljarder till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"EPP Political Assembly, 20 March 2019." © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Ungern satte idag stopp för de 200 miljarder kronor som EU:s övriga 26 medlemsländer vill skicka till Ukraina. Det är viktigt Ukraina ”får sina pengar”, som Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttrycker det, enligt DN. Ukraina är annars bankrutt.

Sverige och 25 andra EU-medlemmar vill skicka 18 miljarder euro, cirka 200 miljarder kronor, i ekonomiskt stöd – finansierat med lån – till Ukraina.

Men ett land satte stopp för jättesumman. Ungern.

Ungern lade in sitt veto på tisdagen, vilket innebär att det inte blir något stödpaket.

Såvida inte Ungern ändrar sig.

– Det är ett förhandlingsspel där vårt fokus är att Ukraina ska ha sina pengar och Ungern måste backa, sade finansminister Elisabeth Svantesson till journalister efter mötet idag enligt DN och aviserade ”intensiva förhandlingar” kommande dagar.

Ukraina är egentligen en ”failed state”, men lyckas fortgå tack vare massiva vapen- och pengaleveranser från väst.

Enligt DN behöver landet 3,5 miljarder euro varje månad under nästa år för att undvika bankrutt.

Så nu måste EU-eliten hitta på en lösning, så att Ukraina kan få pengarna i januari. Ungern föreslår att varje enskilt medlemsland själv beslutar om och skickar pengar till Ukraina.

Ungern har satt ”käppar i hjulet för hela EU”, rapporterar Svenska Yle. Finlands finansminister Annika Saarikko (C) tycker att Ungerns agerande är beklagligt och förargligt.

– Jag tycker att det dessutom är ytterst pinsamt. Vi har förbundit oss till att hjälpa Ukraina och det är jättebråttom att fatta beslut om finansieringen, säger hon enligt Svenska Yle.

EU har valt att inte betala ut bland annat coronapengar till Ungern på grund av att landet enligt EU-kommissionen inte följer ”rättsstatsprincipen”. Det handlar om totalt cirka 130 miljarder kronor. Enligt Europaportalen vill EU-kommissionen inte längre finansiera den ungerska premiärministern Viktor Orbáns ”illiberala samhällsprojekt”. EU kräver att Orbán viker sig.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program