Tyskland till Serbien: Ni måste välja mellan EU och Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Serbiens president Aleksandar Vucic. © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Serbien måste bestämma sig för om man ska gå med i EU eller om man ska utöka sitt samarbete med Ryssland. Så lyder nu beskedet från Tyskland, enligt Reuters. Under året har USA och EU utövat påtryckningar mot landet, så att det fattar ”rätt” beslut.

Det är Tyskland som nu ställer ett ultimatum till Serbien: dags att välja, EU eller Ryssland.

– Behovet av ett beslut håller på att dras till sin spets med tanke på den geopolitiska utvecklingen, säger en tysk regeringsföreträdare enligt Reuters.

Serbien ansökte om EU-medlemskap 2009 och har varit kandidatland sedan 2012. Men i september i år beslutade sig Serbien för att man vill ingå en utökad bilateral och multilateral samverkan med Ryssland, något EU är starkt kritiskt till.

Serbien har historiska band till Ryssland. Samtidigt bombades landet av Nato 1999. Denna realitet har tvingat Serbien att försöka balansera åt båda håll, men det är inte lätt.

Om Serbiens president Aleksandar Vucic leder sitt land i riktning mot EU, kommer man få Tysklands stöd. Men om man väljer andra hållet, alltså att luta sig åt Ryssland, kommer detta att få konsekvenser på motsvarande omvänt sätt, enligt den tyska regeringen.

Serbien har tidigare vägrat ansluta sig till västvärldens sanktioner mot Ryssland. Men USA och EU ”trycker på för att Serbien ska ’välja rätt riktning'”, rapporterade Ekot i maj.

SVT har beskrivit Serbien ”som landet med en fot i Ryssland och en i EU”.

”Anpassning till Bryssels hållning i globala frågor är en förutsättning för att gå med i EU”, skriver Fria Tider i en artikel.

Tysklands ultimatum påminner om det val som Ukraina stod inför innan den USA-ledda statskuppen i landet 2014. Då gavs man två alternativ: samverkan med EU eller Ryssland. Och det var också då som USA intervenerade, har den amerikanske ekonomiprofessorn Michael Hudson tidigare förklarat. USA kunde inte acceptera att Ukraina skulle vända sig till Ryssland.

Läs också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program