Putin tror på gasnav i Turkiet: ”Erdogan håller sitt ord”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Rysslands president Vladimir Putin tror att det planerade energinavet i Turkiet, som skulle kunna leverera gas till europeiska länder, blir av, sade han under en pressträff på måndagen. Samtidigt kallar han sprängningen av Nord Stream-ledningarna i Östersjön, som Ryssland beskyllt Storbritannien för, för en ”terroristattack”.

Nyligen framkom det att Ryssland och Turkiet planerar att bygga ett energinav i norra Turkiet. På så sätt skulle Turkiet kunna sälja rysk gas till Europa.

Rysslands president Vladimir Putin tror att projektet blir verklighet, ganska snart.

– Det finns alltid gasköpare, sade han till journalister igår. Denna produkt är efterfrågad i hela världen. Det är det mest miljövänliga kolvätet och en idealisk primär energikälla för övergångsperioden till grön energi. Absolut idealisk. Den har de lägsta utsläppen. Därför tror jag, nej, jag vet att det finns många som vill köpa rysk gas.

– Och det är tydligt varför vi gör detta. Det är mycket svårt att ha direkta kontakter med våra europeiska kollegor. Dessutom är vi medvetna om de tragiska händelserna i samband med explosionen av gasledningar. Men européerna håller tyst.

Enligt Putin har Gazprom nu undersökt platsen där Nord Stream bombades sönder.

– Det finns två kratrar, 3 och 5 meter djupa. Avbrottet i rören är 259 meter, om jag minns rätt. 40 meter rör har rivits ut. Den sönderrivna delen av röret har vridits i 90 graders vinkel och kastats 40 meter mot Nord Stream 2, som också skadades, troligen av samma explosion och av rörfragmenten. Därför var det uppenbarligen en terroristattack, säger den ryska presidenten.

Men enligt Vladimir Putin är det svårt för Ryssland att kontrollera situationen i Östersjön eftersom platsen där gasledningarna sprängdes sönder ligger i det exklusiva ekonomiska området som tillhör Danmark, Sverige och, längre bort, Tyskland.

TurkStream, alltså gasledningen som går från Ryssland till Turkiet, ligger däremot i Svarta havet, vilket Ryssland lättare kan övervaka.

– I den meningen är det lättare för oss att arbeta med Turkiet, först och främst då president Erdogan håller sitt ord. Om vi kommer överens om något försöker vi genomföra det. Det är det första. För det andra är det lättare för oss att kontrollera Svartahavsområdet.

– Därför är det ett perfekt, realistiskt projekt och vi kan genomföra det relativt snabbt, fortsätter Putin. Och det kommer finnas tillräckligt många som vill skriva på kontrakt. Det tvivlar jag inte på. Vi får se vad som händer i vinter och nästa vinter. Men jag är övertygad om att kontrakt kommer skrivas på. Det råder ingen tvekan om det. Vi kan trots allt också använda europeiska länder som transitvägar för leveranser till andra delar av världen. Men jag har inga tvivel om att det kommer finnas tillräckligt många mottagare i Europa som vill köpa vår gas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program