Tysk vänsterprofil bildar nytt parti – vill ”återgå till förnuft i politiken”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Antiryska sanktioner, verklighetsblind klimatpolitik, vapen för att skapa fred och en oreglerad invandring håller inte längre. ”Förnuftet” måste tillbaka in i politiken, menar den tyska vänsterpolitikern Sarah Wagenknecht, som nu bildar ett nytt parti i Tyskland. Om inget förändras, kommer det inte gå att känna igen Tyskland som land om tio år, säger Wagenknecht. Partiet ska samla väljare från både högern och vänstern, inte minst från nationalistiska Alternativ för Tyskland, rapporterar AP.

Sarah Wagenknecht, en av Tysklands mest kända vänsterpolitiker, lämnar nu vänsterpartiet Die Linke och bildar ett eget parti kallat BSW.

Med sig tar hon nio andra riksdagsledamöter.

Enligt ZDF kan dettta få ”enorma konsekvenser för vänstern” i det tyska parlamentet.

Wagenknecht är bland annat kritisk till sanktionerna mot Ryssland, den okontrollerade invandringen och andra politikers ”blinda ekoaktivism”. De anti-ryska sanktionerna har bara stängt av Tyskland från billig energi utan att det finns något alternativ, anser hon.

– Vi måste också komma bort från en blind, slumpartad ekoaktivism som gör människors liv ännu dyrare men som faktiskt inte gynnar klimatet alls, säger hon enligt AP.

Sarah Wagenknecht vill utveckla framtida teknologier i stället för irrationell klimatpolitik.

Likaså är den kända vänsterkvinnan kritisk till den tyska regeringens hantering av Ukrainakriget. Enligt Sarah Wagenknecht kan man inte lösa konflikter militärt, oavsett om det handlar om Ukraina, Mellanöstern eller någon annan del av världen.

Med partiet vill hon ta väljare från både vänstern och högern, och bli en konkurrent till Alternativ för Tyskland. De som överväger att rösta på AFD ska kunna rösta på hennes parti i stället.

– Vi bestämde oss för att grunda ett nytt parti eftersom vi är övertygade om att saker och ting inte kan fortsätta som de gör nu, då kommer vi förmodligen inte att känna igen vårt land om tio år, säger hon.

Det nya partiets slagord är ”för förnuft och rättvisa”.

”Vi står för en återgång av förnuft till politiken. Tyskland behöver en stark, innovativ ekonomi och social rättvisa, fred och rättvis handel, respekt för medborgarnas individuella frihet och en öppen diskussionskultur. Och vi behöver pålitliga politiker som är engagerade i dessa mål”, skriver det tyska partiet på sin hemsida.

Partiet ska ställa upp i Europaparlamentsvalet nästa sommar.

Relaterat:

Ukrainas offensiv ett fiasko, enligt tysk politiker: ”Hur länge ska detta vansinne pågå?”
Tysk politiker: Sanktionerna skadar inte Ryssland – men förstör Tysklands ekonomi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program