Sekvens som matchar Modernas patent hittad i coronaviruset

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Forskare har nu upptäckt att coronaviruset innehåller DNA som överensstämmer med en genetisk sekvens som patenterades av det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna tre år före ”pandemin”. Chansen att sekvensen uppstod slumpmässigt är en på tre biljoner, enligt forskarna, rapporterar den brittiska tidningen Daily Mail. Sekvensen hittades i den del som gör det lättare för viruset att sprida sig till människor.

Att coronaviruset skulle ha tagits fram i ett labb kallades först för en ”konspirationsteori”.

På senare tid har det blivit en erkänd teori om virusets ursprung.

Nu har forskare dessutom upptäckt att viruset innehåller en bit DNA som matchar en sekvens som patenterades av vaccinjätten Moderna tre år innan covidsmittan bröt ut.

Den genetiska koden, som alltså är identisk med ett patent som Moderna har inom cancerforskning, hittades i virusets spikprotein.

Närmare bestämt återfinns sekvensen i coronsvirusets så kallade furinklyvningsplats, vilket är just den del som gör att viruset så lätt kan infektera människor. Det är också denna del som skiljer Sars-cov-2-viruset från andra coronavirus, skriver den brittiska tidningen.

Enligt forskarna är chansen en på tre biljoner att Modernas sekvens uppstod slumpmässigt i viruset genom naturlig evolution.

Men vissa andra experter tonar ned fyndet, och beskriver det som en ”konstig” tillfällighet snarare än en ”rykande pistol”. Koden som hittats består av 19 så kallade nukleotider.

– Det är en udda observation men jag skulle inte kalla det en rykande pistol eftersom den är för liten, säger professor Lawrence Young, virolog vid Warwick University, till Daily Mail.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program