”Totalt nonsens” – Putin om västmedias Nord Stream-teori

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Rysslands president Vladimir Putin ger inte mycket för västmedias nyhetsartiklar om att en ”pro-ukrainsk grupp” eller en ”segelbåt” ska använts för att spränga sönder Nord Stream. Det är trams, enligt en ryska ledaren.

Nyligen lanserade västerländska nyhetskanaler en teori om att en ”pro-ukrainsk grupp” ska ha sprängt sönder Nord Stream 1 och 2 i september förra året.

En ”segelbåt” ska också ha använts, påstod bland andra SVT.

Men enligt kritiker är detta bara ett pinsamt sätt att skifta fokus från det verkliga händelseförloppet, som avslöjades i februari av den grävande journalisten Seymour Hersh, alltså att det var USA och Norge som bombade sönder gasledningarna.

Rysslands president Vladimir Putin tycker också västmedias rapportering är struntprat.

– Jag är säker på att detta är totalt nonsens. En explosion av det här slaget – av sådan kraft, på ett sådant djup, kan bara utföras av specialister med hjälp av hela kraften i en stat, som innehar vissa teknologier, säger Putin enligt RT.

Han vill inte direkt namnge någon förövare, men påpekar att man alltid måste ifrågasätta vem som har intresse av att utföra ett dåd.

– Och vem har intresse? I teorin skulle USA kunna ha ett intresse av att hindra ryska energikällor från att komma in på den europeiska marknaden, säger Putin enligt Die Welt.

Läs också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program