Time-artikeln en förberedelse på att överge Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainakriget har närmast helt hamnat i skymundan och ersatts av Mellanösternkonflikten. Och det är kanske precis vad makteliten i väst vill, eftersom proxykriget mot Ryssland har blivit ett så komplett fiasko. En Time-artikel som publicerades i början av veckan kan vara markeringen för ett skifte i medias hantering av Ukraina. Landets president Volodomyr Zelensky utmålas på ett sätt som kan jämföras med Hitlers sista desperata dagar i bunkern, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Zelensky framställs som allt mer isolerad. I artikeln står det, bland många andra blickfångande saker, att chefsmilitärer vid frontlinjen ”har börjat vägra order att avancera, även när de kommit direkt från presidentens kontor”.

Det är i Swebbtvs senaste nyhetsanalys som Magnus Stenlund bland annat kommenterar den viktiga Time-artikeln om Ukrainakriget, som Swebbtv Nyheter skrev om tidigare i veckan, där Ukrainas president utmålas som en verklighetsblind förlorare som lurar sig själv.

Artikeln har en helt annan ton än det narrativ som media tidigare spridit om Ukraina.

Den kan ses som banbrytande.

Magnus Stenlund kallar artikeln för ”väldigt viktig”, eftersom Time är en så pass inflytelserik tidning och kan orsaka svallvågor i övriga medier.

Ukrainas president Volodomyr Zelensky utmålas inte längre som en vinnare, utan som någon som tappat kontrollen och lever i sin egen värld.

– Vad vi nu ser med den här artikeln i Time är en förberedelse för hur man ska överge de här stackars ukrainarna som man har petat ut på banan och som offrat sig i högar av döda män och kvinnor, säger Magnus Stenlund i Swebbtv.

– Dessa förberedelser går ut på att dölja spåren så väl som möjligt.

Stenlund tror inte att USA kommer skicka några ytterligare 60 miljarder dollar till Ukraina.

I Time-artikeln framställs den ukrainska frontlinjen som uppgiven, vilket är en nyhet.

– Soldaten ute i strid har alltså en mycket, mycket, mycket sorglig uppfattning om saker och ting och är less på det här, de vill hem och ha ett normalt liv. Många är också naturligtvis väldigt arga, och känner sig övergivna. De känner inte att de kommer vinna, utan att det här är något som de skickats ut att göra, medan man i många fall i Kiev fortfarande lever som om livet var precis som förut. Man upplever inte kriget som särskilt närvarande där.

Att det nu alltså även sker ordervägran från ukrainska millitärer innebär att man är ”mycket nära till myteri och desertering”, säger Stenlund. Den ukrainska armén kan upplösas av sig själv.

– Förr eller senare kommer Ukraina antagligen drabbas av ett sammanbrott i sin krigsmakt. Och det är nog det som Ryssland i första hand hoppas på.

Läs också:

Zelensky ”känner sig förråd” av väst – narrativet skiftar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program