Texas tar strid mot klimatstolleri – BlackRock och svenska banker svartlistas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den amerikanska delstaten Texas tar nu strid mot finansföretag och fonder som man anser vägrar göra affärer med energibolag av klimatskäl. Texas hänvisar till en lag som avser skydda Texas viktiga olje- och gasindustri. Den enorma fondförvaltaren BlackRock är ett av företagen som kan förbjudas göra vissa affärer i Texas, uppger flera medier. Men även nio andra bolag, däribland ett par svenska banker, svartlistas av delstaten.

Det är myndigheter i Texas som nu kan stoppa fondförvaltaren BlackRock och nio europeiska finansföretag från att göra vissa typer av affärer i delstaten, uppger Reuters. Detta efter att man kommit fram till att bolagen bojkottar energiindustrin, vilket strider mot en ny lag i Texas.

I onsdags presenterade den republikanske kontrollanten Glenn Hegar en lista som innehåller 10 företag och 348 enskilda investeringsfonder som kan hindras göra affärer i Texas, skriver Axios.

Enligt Financial Times handlar det i grunden om ett bråk kring ESG (Environmental, Social and Governance), alltså det allomfattande hållbarhetsmåttet som även innefattar ”socialt ansvar”, något Swebbtv Nyheter skrivit om tidigare. Ju högre ESG någon har, ju högre ”hållbarhet” anses man ha. Texas är USA:s största producent av olja och gas, och 2021 antog man en lag som ser ESG-investeringar som potentiellt skadliga för branschen.

De svartlistade bolagen kan stoppas från att hantera statliga pensionstillgångar i Texas, enligt sajten ESG Clarity.

Men bolagen protesterar.

– Att försöka stoppa ett amerikanskt företag från att göra affärer på sin egen bakgård är dåligt för affärerna, säger BlackRocks Mark McCombe till Financial Times och förnekar att man vänt ryggen åt Texas olje- och gasindustri.

BlackRocks VD Larry Fink har dock varit tydlig med att företag behöver ta itu med så kallade ”klimatförändringar”, påpekar FT.

Så här skrev Fink under rubriken ”Kapitalism och hållbarhet” i sitt årsbrev 2022:

”De flesta intressenter – från aktieägare, till anställda, till kunder, till samhällen och tillsynsmyndigheter – förväntar sig nu att företag spelar en roll för att minska koldioxidutsläppen i den globala ekonomin. Få saker kommer att påverka besluten om kapitalallokering – och därmed det långsiktiga värdet av ditt företag – mer än hur effektivt du navigerar i den globala energiomställningen under de kommande åren. Det är två år sedan jag skrev att klimatrisk är investeringsrisk. Och under den korta perioden har vi sett en tektonisk förändring av kapitalet. Hållbara investeringar har nu nått 4 biljoner dollar. Åtgärder och ambitioner mot koldioxidutsläpp har också ökat. Detta är bara början – den tektoniska förändringen mot hållbara investeringar accelererar fortfarande. Oavsett om det är kapital som sätts in i nya satsningar fokuserade på energiinnovation, eller kapital som överförs från traditionella index till mer anpassade portföljer och produkter, kommer vi se mer pengar i rörelse.”

”Varje företag och bransch kommer förvandlas genom övergången till en nettonoll-värld. Frågan är, kommer du leda, eller kommer du att ledas?”, påpekar han.

Förutom BlackRock listas nio europeiska företag: BNP Paribas, UBS, Credit Suisse, Danske Bank, Jupiter Fund Management, Nordea Bank, Schroders, Svenska Handelsbanken och Swedbank.

Bråket innebär att biljoner i investeringar står på spel, förklarar Axios.

– Rörelsen för miljö-, social- och företagsstyrning (ESG) har producerat ett ogenomskinligt och perverst system där vissa finansiella företag inte längre fattar beslut i sina aktieägares eller sina kunders bästa intresse, utan istället använder sitt ekonomiska inflytande för att driva en social och politisk agenda höljd i hemlighet, säger Texas kontrollant Glenn Hegar i ett uttalande och fortsätter:

– Vår granskning fokuserade på bojkotten av energibolag, snarare än en granskning av hela ESG-rörelsen. Den här undersökningen avslöjade en systematisk brist på transparens som borde bekymra alla amerikaner oavsett politisk övertygelse, särskilt vissa finansinstitutioners dubbelspråk när de ägnar sig åt fientlig retorik mot olja och gas offentligt men samtidigt presenterar en mycket annorlunda version bakom stängda dörrar.

Flera av bolagen förnekar att de bojkottar energibolagen.

– Vi skickade omfattande information om vår policy och praxis, som visar att UBS inte bojkottar energibolag ens under en bred tolkning av Texas lag, säger en talesperson för UBS till Reuters.

Se även Jonas Nilssons dokumentär ”Makthavarna du aldrig valde”, som handlar om just BlackRock:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program