Tar fram ”rättslig plan” för att stjäla ryska tillgångar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv grafik

Estlands regering kommer snart presentera en ”rättslig plan” för att kunna beslagta frysta ryska tillgångar, rapporterar Bloomberg. EU har sedan tidigare samma avsikt.

Schismen mellan Ryssland och väst fortsätter.

Nu planerar Estland att införa en juridisk grund för att kunna beslagta ryska tillgångar.

Detta är något som EU länge sagt att man vill göra. Men det finns ett problem: att ta andras saker är stöld. Så man måste först hitta ett rättsligt sätt för att gå runt detta.

– Vårt mål är inte bara att frysa utan att beslagta tillgångarna, sade EU-kommissionens Ursula von der Leyen i oktober 2022 samtidigt som hon påpekade att den legala grunden för att kunna göra det inte är enkel.

– Men vi jobbar på det. Vi har skapat en arbetsgrupp med många experter från våra medlemsländer och internationella experter.

Men nu ska alltså Estlands regering ha kommit på ett sätt att konfiskera ryska tillgångar utan att vänta på ett gemensamt EU-beslut.

I slutet av januari kommer landets regering presentera en ”rättslig ram” för ändamålet. Detta efter att regeringen i december förra året gett departementen i uppdrag att ta fram en plan för beslagta ryska tillgångar, skriver Bloomberg.

Estlands premiärminister Kaja Kallas har tidigare betonat att EU:s medlemsländer måste avancera arbetet ”för att säkerställa ansvarsskyldighet för brottet om aggression och att använda Rysslands frysta tillgångar”.

Enligt Kremls talesman Dmitry Peskov bryter västvärldens planer mot internationell rätt och skulle få allvarliga konsekvenser för världens länder, uppger Tass.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program