Juridiska experter ska hjälpa EU beslagta ryska tillgångar: Rättsligt knepigt, men ”vi jobbar på det”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP (CC-BY-4.0)

EU försöker nu hitta en rättslig grund för att kunna beslagta de ryska tillgångar som man hittills fryst. Målet är alltså inte att bara frysa dem, utan att ta dem. Det förklarade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en konferens i Berlin idag.

EU arbetar med att hitta en laglig grund för att kunna tillgripa ryska tillgångar som man fryst.

– Vårt mål är inte bara att frysa utan att beslagta tillgångarna, sade Ursula von der Leyen samtidigt som hon påpekade att den legala grunden för att kunna göra det inte är enkel.

– Men vi jobbar på det. Vi har skapat en arbetsgrupp med många experter från våra medlemsländer och internationella experter.

Denna arbetsgrupp ska dels undersöka vilka tillgångar som finns, dels vilka rättsliga förutsättningar som krävs för att ”beslagtag och använda dessa tillgångar för till exempel återbyggnaden av Ukraina”.

– Viljan finns, men juridiskt är det ingen trivial sak. Det är mycket arbete kvar för att nå målet. Man måste komma ihåg att vi insisterar på rättsstatsprincipen, och därför förhåller vi oss till den.

– Av denna anledning måste processen vara juridiskt korrekt.

Världsbanken har tidigare meddelat att det krävs 350 miljarder euro för att återuppbygga Ukraina, uppger Tass, som också rapporterat om Ursula von der Leyens uttalande.

”Det motsvarar ungefär det belopp som EU och USA sagt att man har i frysta ryska tillgångar”, skriver nyhetsbyrån på tisdagen.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kräver också samma sak, enligt AP/ABC News, alltså att de ryska tillgångarna ”måste konfiskeras”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program