”Expertens” slutsats: Ryssland är problemet – oavsett Putin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv grafik

Ryssland är ett stort, farligt monster oavsett om Vladimir Putin är president eller inte. Ungefär så kan man sammanfatta den bild som målades upp av landet under Folk och försvar i söndags. ”Putin är en produkt av Ryssland”, sade Gudrun Persson från FOI. Och det går inte att ha en normal samexistens med Ryssland oavsett hur kriget slutar.

Under Folk och försvars rikskonferens höll Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ett dramatiskt tal om Ryssland.

Kriget i Ukraina handlar inte om att skydda Ryssland mot Nato eller nazister, utan om att återupprätta det ryska imperiet, påstod hon.

– Just nu förnedrar Ryssland sig självt. Och det är inte vårt jobb att hitta en lösning åt Putin. Vårt jobb är att stödja Ukraina på alla sätt. Uthålligt, enträget, enigt.

Kriget är ett ”reningsbad” för Ryssland, som förstör Ukraina, förklarade hon.

– Det kommer ta mycket lång tid att läka, om det alls är möjligt. Vi talar om generationer, fortsatte Gudrun Persson dramatiskt och citerade en ukrainsk poet: ”Fri sikt. Tre generationer framåt – i hatets ärliga ljus”.

– Det finns ingen enkel snabb lösning. Det finns ingen väg tillbaka till tiden före den 24 februari 2022. Rysslands krig har fördjupat och förstört relationerna inte bara med Ukraina utan med väst. Det är långtifrån över.

Ryssland använder ”lögnen som statskonst” och är på väg i en ”neo-stalinistisk bana”, enligt Persson. Och att bara få bort Vladimir Putin från makten är inte lösningen.

– Jag har svårt att se det. Inte minst eftersom orsakerna bakom kriget, drivkrafterna, finns på hemmaplan.

– Vi måste inse att Putin är en produkt av Ryssland, och att utmaningarna därmed är lika stora oavsett om Ryssland vinner eller förlorar.

– Väst måste fundera på vad vi ska ha för relation till det här. Vi vet så mycket att det fungerar inte. Vi hade själva en tvåspårspolitik. Vi handlar och umgås med Ryssland, så blir det bra. Det blev det inte. Då måste vi ta konsekvenserna av det.

Det är inte Putin som gör si eller så, utan Ryssland, säger Gudrun Persson i P1 Morgon idag. Väst missar organismen Ryssland genom att lägga all fokus på Putin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program