Talmannen i USA tvingas bort – historisk händelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

För första gången i USA:s historia har en talman petats från sin position via en resolution. CBS News kallar det för en ”historisk omröstning” efter en ”högerextrem revolt” mot Kevin McCarthys relation till Demokraterna.

Under onsdagskvällen svensk tid tvingades talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, bort från sin position.

Han förlorade omröstningen med 216 röster mot 210. Åtta republikaner röstade för att avsätta honom. Resten som röstade emot honom var demokrater.

Detta är första gången i USA:s historia som en talman avsätts på detta sätt.

Kevin McCarthy avsätts efter ett initiativ från partikollegan Matt Gaetz, som anser att McCarthy går Demokraternas ärenden.

Dagen innan anklagade Gaetz McCarthy för att ha ingått ett hemligt avtal med landets president Joe Biden om mer pengar till Ukraina, skriver CBS.

I centrum står alltså Ukraina igen.

– Det är till fördel för det här landet att vi har en bättre talman. Kevin McCarthy kunde inte hålla sitt ord. Han gjorde en överenskommelse i januari om hur Washington skulle arbeta och han bröt mot det avtalet, hävdar Matt Gaetz i en intervju. Vi står inför en avdollarisering globalt som kommer krossa vanliga arbetande amerikaner. Kevin McCarthy är en del av träsket. Han har tagit sig till makten genom att samla in pengar från särskilda intressen, och omfördelar dessa pengar i utbyte mot tjänster. Vi bryter detta nu.

I sociala medier är det många som hyllar beslutet.

”McCarthy var Ukraina först”, hävdar en person på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program