Efter krigsfiaskot: Media varnar för att ”västvärldens värsta mardröm går i uppfyllelse”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det ser inte så ljust ut för Ukraina i proxykriget mot Ryssland. Det konstateras nu även i en artikel i Aftonbladet. Västs stöd till Ukraina vacklar, och för att vända trenden krävs framgångar på slagfältet innan året är slut, skriver tidningens Wolfgang Hansson. Även i Sydsvenskan varnas det för att tiden talar för Ryssland och att Ukraina ”kört fast”.

Det är Aftonbladets Wolfgang Hansson som kommit med en ny analys om Ukrainakriget.

Enligt Hansson ser det ut som att västvärldens stöd till Ukraina vacklar.

Han syftar dels på att Demokraterna inte fick igenom sitt Ukrainastöd i USA:s nya budget, och dels på att socialdemokraten Robert Fico vann valet i Slovakien. Fico vill dra ner på stödet till Ukraina, uppmanar till fredssamtal och vill slopa sanktionerna mot Ryssland.

Wolfgang Hansson påpekar också att Ukrainas president Volodomyr Zelensky under sitt senaste USA-besök stoppades från att tala inför den amerikanska kongressen.

Allt fler amerikanska republikaner tycker det är viktigare att säkra den egna gränsen mot Mexiko, i stället för att skicka pengar till Ukraina.

Hansson menar att det som nu skett är ett ”dramatiskt skifte” i opinionsläget kring Ukraina.

Vidare påpekar Aftonbladet-kolumnisten att västvärldens vapenleveranser till Ukraina inte haft den avgörande inverkan som önskades samt att Rysslands oljeinkomster bara fortsätter.

Trump kommer göra slut på kriget, och även om Joe Biden skulle vinna nästa års presidentval i USA lär han få allt svårare att backa Ukraina på samma sätt som innan.

”Putin inställning har hela tiden varit att västvärldens stöd till Ukraina inte kommer att vara uthålligt. Tyvärr ser det ut som han kan få rätt”, skriver Wolfgang Hansson i Aftonbladet och konstaterar att det som krävs för Ukraina är en framgångsrik offensiv innan vintern.

I annat fall kan Ryssland segra och ”västvärldens värsta mardröm går i uppfyllelse”.

En liknande analys gör Sydsvenskans Olle Lönnaeus på tisdagen under rubriken ”Tiden talar för Putin när väst sviktar”, där han bland annat skriver att ”På slagfältet har Ukrainas motoffensiv kört fast. Och nu hopar sig orosmoln på himlen över president Volodymyr Zelenskyj”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program