Sverige har gett 4,2 miljarder till Ukraina – och nu skickar man mer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverige är en ”stark och långsiktig partner till Ukraina”, skriver idag den svenska regeringen på sin hemsida och meddelar att man skickar ytterligare 70 miljoner kronor till landet. Detta för att ”återbygga” det.

Sverige lovar skicka ännu mer pengar till Ukraina. Nu handlar det om 70 miljoner kronor som ska gå till Ukrainas återuppbyggnad.

Detta meddelades vid den så kallade återuppbyggnadskonferensen i Lugano i Schweiz.

”Konferensen i Lugano är ett viktigt startskott för återuppbyggnadsarbetet i Ukraina”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Till återuppbyggnaden ger vi nu ett initialt bidrag om 70 miljoner kronor för bygga upp Ukraina, efter den fruktansvärda förstörelse som Rysslands krig har orsakat. Stödet kan användas till insatser som minröjning, energieffektivisering och regionalt beslutsfattande, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i ett uttalande.

Enligt regeringen har Sverige sedan den ryska invasionen den 24 februari bidragit med 4,2 miljarder kronor till Ukraina.

Men exakt vad det är som ska återuppbyggas är oklart. Regimen i Kiev har förlorat östra delarna av landet, där mycket av dess BNP-värde finns. Och Ryssland fortsätter mala ner den ukrainska militären. De vapen som västvärlden skickat verkar mest ha förlängt kriget.

Enligt den tidigare FN-inspektören Scott Ritter kan Ukraina ha så många som 200.000 förluster, både skadade och dödade soldater. 50.000 ukrainska trupper beräknas döda, säger han.

Scott Ritter säger också att västvärlden och Nato bara snackar. De lovar en massa saker, som att Ukraina ska få bli medlem i EU. Men egentligen är det tomma ord och i praktiken förstörs Ukraina. Avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland är en bluff, hävdar han också. Sverige kommer aldrig utlämna alla de kurder som Turkiet kräver. Det är en omöjlighet. Västvärlden ljuger och lurar till sig saker, förklarar han.

– Kriget är över. Ukraina är nu en failed state. Det har kollapsat. Hela den här saken är en katastrof. Men ingen vill erkänna nederlag, för då förlorar de all trovärdighet, säger den pensionerade amerikanske arméöversten Douglas Macgregor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program