Sverige går i god för lån till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Riksdagen har röstat igenom ett förslag om utökat ekonomiskt stöd till Ukraina. Förslaget innebär att svenska staten garanterar lån från Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD) till Ukraina på knappt 45 miljoner euro plus ränta.

Riksdagens samtliga partier sa ja till regeringens förslag. Riksdagen avgjorde ärendet skyndsamt och frångick de normala rutinerna att ett förslag åtminstone ska kunna granskas av riksdagen under två dagar innan ärendet ska debatteras och beslutas.

Sveriges garantiåtaganden kommer att öka med ungefär 500 miljoner kronor i och med beslutet. Konsekvensen att Sverige går in som garant för Ukraina kan bli att Sverige måste stå för kostnaden om inte Ukraina själva kan betala tillbaka.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Skulle Sverige bli skyldiga att betala tillbaka lånet i Ukrainas ställe kommer pengarna att tas från biståndet enligt beslutet. Regeringen lämnar normalt en ändringsbudget på våren och får totalt lämna två, extra ändringsbudgetar får läggas fram till riksdagen om det kan pekas ut särskilda skäl för det. Regeringen menar att ett sådant skäl föreligger i Ukrainas fall och ledamöterna i finansutskottet har inte gjort någon annan bedömning. Under Covid 19 användes detta verktyg upprepade gånger för att möta de ekonomiska kriser som uppstod i spåren av olika restriktioner som både Sverige och andra länder tillämpade.

Utöver detta ekonomiska stöd till Ukraina har Sverige också bistått med humanitär och militär hjälp till Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program