”Sverige blir en frontstat” – avtalet med USA bäddar för krig med Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det så kallade försvarsavtal som Sveriges SD-understödda regering nu har ingått med USA, och som är oberoende av Nato, är i realiteten ”farligt”. Det säger den kända diplomaten Sven Hirdman till Swebbtv. Avtalet innebär nämligen en ”radikal förändring” av den strategiska situation som funnits här i 200 år. Avtalet handlar inte om att USA ska försvara Sverige, utan om att USA ska kunna kunna utnyttja Sveriges och de andra skandinaviska ländernas mark vid en konflikt med Ryssland.
– Det är en enorm förändring. Vi har aldrig haft utländsk närvaro på det sättet på flera hundra år, säger Hirdman.

I slutet av förra året ingick den svenska regeringen ett så kallad ”försvarssamarbete” med USA, där den amerikanska militären får tillgång till 17 svenska militärbaser.

Det ”öppnar för ett ännu närmare samarbete med USA både bilateralt och inom ramen för Nato”, skriver regeringen på sin hemsida.

Men enligt diplomaten Sven Hirdman handlar detta inte om ett bilateralt avtal om att USA ska försvara Sverige, vilket man alltså kan tro.

Lars Bern har tidigare förklarat att det som USA och Nato egentligen sysslar med är att göra Sverige till ett ”uppmarschområde” i ett framtida krig mot Ryssland.

”Försvarsavtalet” med USA garanterar ingenting för Sverige.

– Jag håller med om det. Det här är ett avtal som tillgodoser amerikanska militära och strategiska intressen, säger Sven Hirdman i Swebbtv. Det är inte ett bilateralt avtal mellan USA och Sverige för att USA ska försvara Sverige.

Dylika avtal har slutits med inte bara Sverige utan även Norge, Danmark och Finland. Och detta är ”farligt”, menar Hirdman.

– Därför att det innebär en så radikal förändring av hela den strategiska situationen i Nordeuropa, som förändrar en situation som rått i 200 år, sedan 1812, sedan Karl XIV Johan och svensk neutralitetspolitik, fortsätter Sven Hirdman.

Under kalla kriget fanns inget större amerikanskt militärt intresse för Norden.

– De här avtalen som nu har ingåtts syftar till att USA ska kunna utnyttja de nordiska ländernas territorier för de operationer som den amerikanska militären anser är nödvändiga om de nu skulle hamna i en stor konflikt med Ryssland. Det är ett amerikanskt militärt intresse.

– Och avtalen är väldigt långtgående. I det svenska fallet upplåter vi 17 av våra större militära anläggningar och baser. Amerikanerna får tillträde, får komma dit, öva och lagra materiel.

Utifrån USA:s militära synvinkel är avtalen logiska.

– För då har man snabb tillgång till alla dessa områden, nära Kolahalvön, Petersburg, Kaliningrad och så vidare. Man har förberett sig, vet precis hur man ska agera. Och man ska ha obehindrad tillgång till de här områdena i Sverige och Finland.

Man kan se det som ett mobiliseringsförråd.

– Vi blir nu ett slags mobiliseringsförråd, och krigsflygplatser för amerikanska militärer. Och det är en enorm förändring. Vi har aldrig haft utländsk närvaro på det sättet på flera hundra år.

– Sverige blir en frontstat. Det är härifrån uppladdningen sker. Vi blir en frontstat för Nato mot Ryssland, säger Sven Hirdman.

Han håller med om att Sverige blir ett uppmarschområde mot Ryssland.

Och Ryssland kommer uppfatta USA:s militära uppbyggnad här som ett hot mot dem.

– Risken för incidenter, misstag och konflikter ökar. Spänningen ökar.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program