”Sverige blir automatiskt en måltavla” – nya verkligheten med Nato-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vi får hoppas att Sveriges ”oerhört skickliga politiker” har fattat rätt beslut när det gäller ett svenskt Nato-medlemskap, säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund sarkastiskt till Swebbtv Nyheter. För tryggare verkar det inte ha blivit.

Sverige skulle bli tryggare med Nato, hette det. Men i veckan utpekade Ryssland både Sverige och Finland som hot, i och med anslutningen till Nato.

Ryssland ska nu bland annat bygga upp sin styrkor i väster, i riktning mot Finland och Sverige.

– Vid en stormaktskonflikt har Sverige och Finland inget manöverutrymme, utan vi blir automatiskt indragna, säger Stig Berglund. Upprustningen längs finska gränsen syftar ju till att ha en omedelbar militär förmåga direkt i vår närhet om kriget kommer. Vi blir automatiskt en måltavla och måste såklart själva vidta åtgärder från vår sida för alla eventualiteter.

– Och då kan man ju fråga sig om vårt medlemskap var nödvändigt, jag tror kanske inte det. Tvärtemot vad som påstås om att Ryssland har imperiavsikter har de ju hållit sig till att stöka i sitt närområde. Så det blir lite komiskt när gamla kolonialmakter som England, Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna, Tyskland och USA, som ju hade ett stort imperium som omfattade Hawaii, Filippinerna, Kuba och så vidare… Så vem bygger imperier? Men nu är det som det är, och vi får hoppas att våra svenska oerhört skickliga politiker har fattat rätt beslut.

Dessutom finns det ju en chans att världen kommer omvandlas på ett sådant sätt att eventuella misstag blir betydelselösa, menar Berglund.

– Jag tror personligen att både Nato och EU kommer få enorma påfrestningar, och får svårt att överleva. Och då kommer vi behöva söka nya lösningar i nya kombinationer.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program