”Ett av Nord Stream 2-rören kan vara oskadat”, kan i så fall skicka gas till Europa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rör för Nord Stream 2. © Foto: Pedant01 / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons) (CC BY-SA 4.0)

Ett av rören som tillhör Nord Stream 2 kan vara oskadat, rapporterar Bloomberg, efter ett pressmeddelande från ägaren Gazprom. Den ledningen skulle i så fall kunna transportera gas till Europa, skriver Reuters. Samtidigt rapporterar ryska medier att de förstörda gasledningarna kan lagas. Men det kan ta lång tid. Ett halvår eller ett år. Minst. Och det skulle kräva särskilda maskiner, så som en kran för att lyfta upp gasledningarna till ytan.

Förra veckan sades det i tyska medier att Nord Stream troligen kommer vara förstörd för alltid.

Men från rysk sida menar man att hålen kan lagas. Det är dock oklart hur lång tid det skulle det ta. Troligen minst ett halvår.

Det är också oklart vilka länder, om något, Ryssland kan samarbeta med.

– Nej, det finns ingen sådan förståelse. Det finns en förståelse för att den behöver återställas, det finns en förståelse för att i allmänhet kan allt återställas, säger Kremls talesman Dmitry Peskov enligt Tass.

Förra veckan förklarade Pavel Zavalny, som leder den ryska statsdumans energikommitté, att en reparation skulle ta minst ett halvår eller ett år.

Enligt honom kan man göra det på två sätt: att man tar till en så kallad kassun, alltså en sänklåda som används för undervattensarbeten, eller genom att man helt enkelt lyfter upp gasledningarna till ytan. Det senare skulle kräva en kran med en lyftkapacitet på 3.000 ton.

– I konstruktionen har man tagit hänsyn till riskerna för att arbetet skulle ofredas, och följaktligen beaktades möjligheten till reparationer. Av den anledningen lades rören på ett sådant sätt att man skulle kunna hissa upp dem. Detta kommer också ta tid, teknisk utrustning, kranar, fartyg, och så vidare. Men enligt min åsikt är det tekniskt möjligt. Det kan ta lång tid, inte en månad eller två, utan sex månader eller ett år, minst, säger Zavalny enligt Tass.

Men förmodligen är dessa rörläggningsfartyg under sanktioner, varför de inte kommer tillåtas användas, påpekar Zavalny.

Samtidigt rapporteras det nu att en linje av Nord Stream 2 kan vara oskadd.

Detta efter ett pressmeddelande från Gazprom, där det står:

”Trycket har stabiliserats i de skadade gasledningarna i Nord Stream-systemet. Trycket i linje A i Nord Stream 2-gasledningen och båda linjerna i Nord Stream 1-gasledningen har blivit stabila efter de inträffade sprickorna, och gasläckorna upphört. Gazprom arbetar med att minska trycket i linje B i Nord Stream 2-gasledningen. För detta ändamål pumpar bolaget ut naturgas ur röret. Detta kommer göra det möjligt att säkert inspektera linje B för integritet, samt att minska de potentiella miljöriskerna vid eventuella gasläckor. Om ett beslut fattas om att påbörja leveranser genom Nord Stream 2:s linje B, kommer naturgas att pumpas in i rörledningen efter att systemets integritet har kontrollerats och verifierats av tillsynsmyndigheter.”

Pressmeddelandet betyder, enligt Bloomberg, att ”en del av det skadade Nord Stream-nätverket fortfarande kan transportera gas – men bara på den nya pipeline som Tyskland stoppade i februari i protest mot Rysslands aggression mot Ukraina”.

Även Reuters tolkar det på detta sätt:

”Gazprom säger att Nord Stream 2:s ’B’-linje fortfarande skulle kunna exportera gas till Europa om ett beslut fattades om att påbörja leveranser”, skriver nyhetsbyrån.

Detta har skapat reaktioner i sociala medier. En del menar att detta bevisar att det var Ryssland som sprängde sönder gasledningarna. Andra tycker att den eventuellt brukbara gasledningen ska öppnas direkt, för att rädda Europas energiförsörjning inför vintern.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program