Svenskar i rysk hockeyliga portas från landslaget: ”Handlar om våra grundläggande värderingar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Svenskar som spelar i den eurasiska hockeyligan KHL kommer inte tas ut till landslaget. Det meddelar Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande idag.

Innan var det ”ovaccinerade” som skulle utestängas från delar av samhället. Nu handlar det om människor med kopplingar till Ryssland.

Under tisdagen meddelade Svenska Ishockeyförbundets förbundsstyrelse ett nytt policybeslut gällande svenskar som spelar i den eurasiska hockeyligan Kontinental Hockey League (KHL).

KHL har ersatt det som tidigare kallades den ryska superligan.

Dessa spelare kommer inte tas ut till det svenska landslaget längre, enligt förbundet.

– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, för det handlar om våra grundläggande värderingar. Förbundet har tidigare meddelat att beslutet skulle komma i god tid innan starten av Tre Kronors säsong, och nu är det taget, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, i ett uttalande.

I en intervju med TT förklarar Anders Larsson att styrelsen inte är van vid att fatta den här typen av beslut, och att det innehåller ”många ingredienser”.

– Men för oss i styrelsen landade vi i ett ganska givet och självklart beslut utifrån det läge som råder, säger han till TT.

Redan i maj meddelade Svenska Ishockeyförbundet att svenskar som spelat slutspel i KHL under våren inte skulle få vara med i landslaget Tre Kronor i hockey-VM. Men sedan tog man tillbaka uttalandet och påstod att spelarna stoppades ”på sportsliga grunder” inte politiska.

Det senaste beslutet gäller tills vidare.

Fem svenskar har idag kontrakt med KHL.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program