Sunak vill ”koppla om hela det globala finansiella systemet” – för klimatet

"Official portrait of Rishi Sunak" © Foto: Chris McAndrew/parliament.uk

Dagens politiker i västvärlden verkar mer besatta av en sak än något annat: ”klimatet”. Att ”ställa om” världen. Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har sagt att han vill ”koppla om” hela världens finansiella system – för klimatets skull.

Det var i slutet av 2021 som Storbritanniens nuvarande premiärminister Rishi Sunak, då finansminister, under COP26 sade att han vill ”koppla om hela det globala finansiella systemet” för att uppnå nettonollutsläpp.

Alltså när det gäller så kallade koldioxidutsläpp.

– Det som är viktigt nu är handling: att investera kapitalet i vår framtid med låga koldioxidutsläpp, sade han. För att göra det måste investerare ha lika stor tydlighet och förtroende för sina investeringars klimatpåverkan som de har i de traditionella finansiella måtten vinst och förlust.

– Så vår tredje åtgärd är att koppla om hela det globala finansiella systemet för ”Net Zero”. Bättre och mer konsekvent klimatdata. Statliga gröna obligationer. Obligatorisk hållbarhetsinformation. Korrekt klimatriskövervakning. Starkare globala rapporteringsstandarder.

Enligt Sunak har Storbritannien redan gjort det obligatoriskt för företag att avslöja ”klimatrelaterad finansiell information”. Men man ska även tvinga företag att publicera en plan på hur de ska ”minska koldioxidutsläppen och övergå till ’Net Zero'”.

– Ett grönare finansiellt system är på gång, sade han.

Lyssna på talet HÄR.