Storbritannien skickar asylsökare till Afrika

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Alan Santos/PR (CC BY 2.0)

Illegala invandrare som tar sig till Storbritannien kommer nu skickas till Rwanda. Detta efter ett avtal med det östafrikanska landet, uppger Financial Times.

Det är den brittiska regeringen som nu skrivit ett avtal med Rwanda om att illegala invandrare som tar sig till Storbritannien i stället ska skickas till det östafrikanska landet.

De som har asylskäl ska kunna få stanna i Rwanda.

Initialt får Rwanda 120 miljoner pund, cirka 1,5 miljarder kronor, för överenskommelsen, som så kallade människorättsorganisationer enligt TT kallar för ”barbariskt och omänskligt”.

– Samarbetet kommer rubba den affärsmodell som organiserade kriminella gäng använder samt avskräcka invandrare från att sätta sina liv på spel, heter det från Rwandas sida i ett uttalande. Invandrarna kommer att integreras i samhället över hela landet.

Rwanda, som påstås ha en tradition när det gäller att ta emot invandrare, kallar avtalet med Storbritannien för ett ”djärvt nytt partnerskap”.

Enligt Ekot är syftet att minska invandringen till Storbritannien. Men också att förhindra att fler människor dör på Engelska kanalen, som invandrarna använder för att sig in i landet.

Nu kommer den brittiska flottan ta över gränspolisens arbete i kanalen. Samtidigt ska det byggas fler asylcenter och Storbritannien hotar även döma människosmugglare till livstid.

– Den som tagit sig till Storbritannien illegalt sedan den 1 januari kan nu omlokaliseras till Rwanda, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Det brittiska folket har upprepade gånger röstat för att kontrollera våra gränser. Brexit gav oss möjlighet att ta tillbaka kontrollen över laglig invandring, men nu tar vi också kontroll över den illegala invandringen.

Enligt TT är det dock oklart exakt vem som omfattas av beslutet, och om det ska ske frivilligt. Men enligt Financial Times kommer troligen ”tusentals” invandrare skickas till Rwanda.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program