Stor osäkerhet kring valresultatet idag

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Enligt en sammanställning av de senaste opinionsmätningarna, som Statistisk Opinion gjort, framgår det att spridningarna i mätningarna inför dagens EU-parlamentsval är anmärkningsvärda. Valet ser ut att bli en riktig nagelbitare för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna som alla legat dåligt till i opinionsmätningarna.

De partier som har den största spridningen i procentenheter enligt Statistisk Opinions sammanställning är Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Totalt är det sex olika opinionsundersökningar som Statistisk Opinion sammanställt data ifrån.

Socialdemokraterna lägsta stöd i opinionsundersökningarna är 21,5 procent av väljarstödet, i en mätning gjord av Skop, vilket är under valresultatet 2019 där partiet landade på 23,5 procent. De pendlar mellan det och det högsta resultatet vilket är 28,7 procent i den senaste undersökningen från Indikator Opinion/SR. Sverigedemokraterna har bara opinionsresultat som är över valresultatet från 2019 där de fick 15,3 procent av stödet. Det lägsta uppmätta stödet i de senaste opinionsmätningarna är från Skop på 15,9 procent och det högsta är från SVD/Demoskop där Sverigedemokraterna får 18,6 procent av sympatierna.

Enligt sammanställningen av som Statistiskt Opinion gjort av opinionsmätningarna ser det ut att bli en tuff kamp om andraplatsen mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna i dagens val. Klockan 21.00 kommer SVT:s stora vallokalsundersökning som kan ge en indikation på hur valet kommer att falla ut.

Enligt en modell som gör simuleringar av valutfallet, som är skapad av Oliver Rykatkin, så löper Centerpartiet störst risk att bli utan mandat i EU-parlamentet av de tre krisande partierna som ligger runt spärren. Hur väl denna modell fungerar återstår att se.

Centerpartiet och Kristdemokraterna, som båda ligger farligt nära spärren i olika mätningar, klarar sig däremot i alla de senaste mätningarna som Statistisk Opinion sammanställt. Där ser det desto mörkare ut för Liberalerna, som i hälften av de mätningar som ingår i sammanställningen, hamnar under spärren för att få ett mandat till EU-parlamentet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program