”Pro-Ukraina” – EU-bossen vill fortsätta som innan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP (CC-BY-4.0)

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill fortsätta på sin post och hoppas kunna styra EU i samma riktning som innan. Hon lovar att hon ska stoppa ”extremisterna”, däribland alltså de högerpartier som gick kraftigt framåt i EU-valet.

Nationalistiska partier runt om i Europa gick starkt framåt i söndagens EU-val, förutom i Sverige där SD backade för första gången i ett val.

Alternativ för Tyskland blir näst största parti i Tyskland. Georgia Melonis Fratteli d’Italia blir störst i Italien. Frihetspartiet FPÖ blir störst i Österrike. Marine Le Pens Nationell Samling blir störst i Frankrike, och landets president Emmanuel Macron har utlyst nyval.

Störst grupp i EU-parlamentet blir EPP, som EU-kommissionens nuvarande ordförande Ursula von der Leyen tillhör.

Detta fick von der Leyen, som vill sitta en andra mandatperiod, att utropa seger. Enligt henne går det inte att bilda majoritet utan EPP.

Och hon tänker stoppa ”extremisterna”, hävdar hon.

– Tillsammans med andra kommer vi bygga en bastion mot extremisterna från vänster och höger. Vi kommer att stoppa dem!, sade hon på söndagen.

Och hon vill fortsätta som innan.

– Mitt mål är att fortsätta på denna stig, med de som är pro-europeiska, pro-Ukraina, pro-rättsstatsprincipen. Från och med i morgon börjar detta arbete på nytt, sade hon också.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program