Splittring inom EU om förhandling med Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Enligt den franska presidenten Emmanuel Macron, vars land nu är ordförandeland inom EU, bör EU genomföra egna samtal med Ryssland under ledning av Frankrike och Tyskland. Detta för att inte EU ska förlita sig på USA. Detta framförde den franska presidenten under sitt tal till EU-parlamentet.

Detta är något som även EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen har önskat tidigare, hon anser att EU har en roll att fylla i den pågående konflikten. Frankrikes president Macron har länge velat stärka EU på flera plan och öka takten på federaliseringen. Detta för att EU ska kunna bli en legitim maktspelare på global nivå. Under samtalen om Ukrainas framtid har hittills bara Ryssland och USA fört samtal på toppnivå. Samtal har också förts inom Organisationen för säkerhet och stabilitet i Europa (OSSE). Detta gör att EU helt har åsidosatts som en relevant aktör på den egna kontinenten.

Det är däremot inte alla som uppskattar Macrons tilltag. Enligt FT finns det källor inom EU som uppfattar att Väst riskerar splittras om EU ska hålla egna samtal med Ryssland. Det finns vitt skilda åsikter generellt om Ryssland inom EU. Frankrike är av tradition mer vänskapligt inställda gentemot Ryssland, medan till exempel EU-landet Polen är mer misstänksamt mot Ryssland. Det finns redan flera infekterade konflikter inom EU och en konflikt om vem som ska ta på sig ledartröjan i förhandlingar med Ryssland riskerar att splittra EU ännu mer.

Den franska presidenten menade i sitt tal att Tyskland och Frankrike ska företräda den europeiska rösten, detta inom den så kallade Normandie-gruppen, där Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike förde samtal för att hitta diplomatiska vägar ur den ukrainsk-ryska konflikten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program