Drivmedelspriserna fortsätter att skena

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Drivmedelspriserna fortsätter starkt uppåt. Samtidigt meddelar Kristdemokraterna att de nu vill se att drivmedelspriset tvingas ner med tre kronor.

I den budgetpolitiska uppgörelsen mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som vann i riksdagen blir resultatet en skattesänkning för drivmedel på 50 öre från och med 1 maj. Sedan budgeten klubbades har däremot priserna skenat rejält och särskilt på diesel. Detta har inte enbart med drivmedelsskatterna att göra, utan även reduktionsplikten påverkar priset starkt. Reduktionsplikten innebär att alltmer biobränslen ska blandas i bensin och diesel för varje nytt år. Detta kan skada framförallt äldre fordon, men det driver också upp priset då det är dyrare att tillverka biobränsle än bensin eller diesel. Diesel ska ha högre inblandning än bensin och det räknas upp varje år fram till 2030.

Var priset kommer att stanna är oklart, men det fortsätter starkt uppåt parallellt med den rådande energikrisen där elpriset skenat för svenska hushåll. Regeringen har aviserat lättnader här i form av bidrag, men detta har mötts av stark kritik. Många hade velat se en generell skattesänkning istället för delvisa återbetalningar i form av bidrag. Bidrag som inte gör annat än mildrar de enorma ökningarna. Vad gäller drivmedlen har inte regeringen meddelat några som helst åtgärder för att underlätta för de som är beroende av bilen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program