Spänningarna ökar i östra Europa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Oroligheterna i östra Europa tilltar. Samtidigt som migrantkrisen fortsätter vid Polens gräns anklagar Ukraina Ryssland för att mobilisera förband vid gränsen. Likaså anklagar Ryssland NATO för ökad militär aktivitet i olika strategiskt viktiga områden.

Utöver attackerna mot Polens gräns, som enligt EU och NATO är att se som en hybridattack mot Polen och i förlängningen EU, tilltar spänningarna i flera områden i östra Europa. Ukrainas underrättelsechef menade i en intervju med Military Times att Ryssland förbereder för att eventuellt kunna genomföra en offensiv mot Ukraina i slutet av januari eller början av februari nästa år. Likaså har USA:s utrikesminister enligt CNN nyligen pekat ut vad han menar är ovanlig rysk militär aktivitet.

– Både den ryska och ukrainska armén lider av kvalitativa begränsningar, därför skulle ett krigsförlopp mellan de två sidorna avgöras av numerären mer än något annat. Om ryssarna vill så rullar de över ukrainska armén på grund av storleken på krigsmakten, menar Carolus Löfroos som deltog som frivillig på den ukrainska arméns sida under kriget i Donbass i en intervju med Swebbtv Nyheter.

Ryssland pekar å sin sida ut militär aktivitet från NATO i Svarata havet som de inte ser positivt för, enligt Republic World. NATO-övningar i Svarta Havet är känsligt för Ryssland, detta efter att de annekterade Krim 2014 efter en snabb överraskningsattack. På Krim ligger den strategiskt viktiga ryska Sevastapolbasen. Vilket är huvudbas för den ryska Svarta Havet-flottan..

Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (S) öppnade nyligen upp för att skicka ytterligare svenska militärer för att utbilda soldater i den ukrainska armén i en träningsmission som föreslås av de baltiska staterna, detta säger han i en intervju med Sveriges Radio. Sedan 2018 är det totalt fyra anställda från Försvarsmakten på plats i Ukraina, uppdraget är att bistå i utbildningen av den ukrainska krigsmakten, detta enligt information på Försvarsmaktens hemsida.

– Antalet instruktörer som är där nu och som föreslås är på en nivå som knappt gör skillnad, men visst gör det större skillnad än som när den svenska regeringen skickade 2 miljoner i bistånd för att höja ukrainska befolkningens genusmedvetenhet, kommenterar Löfroos.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program