Spänningarna ökar i östra Europa

Foto: Ryska federationens försvarsministerium

Oroligheterna i östra Europa tilltar. Samtidigt som migrantkrisen fortsätter vid Polens gräns anklagar Ukraina Ryssland för att mobilisera förband vid gränsen. Likaså anklagar Ryssland NATO för ökad militär aktivitet i olika strategiskt viktiga områden.

Utöver attackerna mot Polens gräns, som enligt EU och NATO är att se som en hybridattack mot Polen och i förlängningen EU, tilltar spänningarna i flera områden i östra Europa. Ukrainas underrättelsechef menade i en intervju med Military Times att Ryssland förbereder för att eventuellt kunna genomföra en offensiv mot Ukraina i slutet av januari eller början av februari nästa år. Likaså har USA:s utrikesminister nyligen påpekat vad han menar är ovanlig rysk militär aktivitet.

– Både den ryska och ukrainska armén lider av kvalitativa begränsningar, därför skulle ett krigsförlopp mellan de två sidorna avgöras av numerären mer än något annat. Om ryssarna vill så rullar de över ukrainska armén på grund av storleken på krigsmakten, menar Carolus Löfroos som deltog som frivillig på den ukrainska arméns sida under kriget i Donbass i en intervju med Swebbtv Nyheter.

Ryssland har även genomfört bombövningar i närheten av Polen och luftlandsättningsövningar vid gränsen till Baltikum, detta har tagit plats under migrantgränskonflikten mellan NATO-landet Polen och Rysslands allierade Vitryssland. Ryssland pekar å sin sida ut militär aktivitet från NATO i östra Europa och i den arktiska regionen, vilket de varnar för ökar risken för ovälkomna incidenter. NATO hade också tidigare i år en större marinövning i närheten av Krim-halvön. Ryssland annekterade Krim 2014 efter en snabb överraskningsattack, detta efter att den ryssvänliga presidenten Viktor Janukovytj avsattes efter Maidan-kravallerna.

Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (S) öppnade nyligen upp för att skicka ytterligare svenska militärer för att utbilda soldater i den ukrainska armén. Sedan 2018 är det totalt fyra anställda från Försvarsmakten på plats i Ukraina, uppdraget är att bistå i utbildningen av den ukrainska krigsmakten.

– Antalet instruktörer som är där nu och som föreslås är på en nivå som knappt gör skillnad, men visst gör det större skillnad än som när den svenska regeringen skickade 2 miljoner i bistånd för att höja ukrainska befolkningens genusmedvetenhet, kommenterar Löfroos.

Den ryska truppnärvaron vid den ukrainska gränsen har varierat över tid och under april i år var det flest förband grupperade vid gränsen.