Spänningarna ökar återigen mellan Kina och Taiwan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det kinesiska flygvapnet flög in med 39 stridsflygplan i Taiwans luftförsvarsidentifieringszon enligt CNN, vilken är en buffert till Taiwans territoriella luftzon. Detta är den största flygaktionen gjord av Kina mot Taiwan sedan oktober då mer än 150 stridsflyg flög in i zonen under loppet av fyra dagar, varav 50 i en och samma inflygning.

Taiwans försvarsministerium meddelar att den satte sitt eget stridsflyg samt luftvärn i beredskap och skickade varningar till de kinesiska stridspiloterna. Under de senaste åren har Kina ökat frekvensen på sina intrång i Taiwans luftförsvarsidentifieringszon.

I söndags rapporterade Financial Times att Kina hade roterar örlogsfartyg så att åtminstone minst ett av sina örlogsfartyg befinner sig i havet mellan Japans sydligaste ö och Taiwan. Japan är en del av den USA-ledda alliansen som motsätter sig kinesiska försök att dominera de sydkinesiska haven.

Den kinesiska regimen i Peking anser att Taiwan är en kinesisk utbrytarprovins. Regimen har deklarerat att de inte utesluter att de kan komma att annektera Taiwan med ett militärt angrepp om så krävs. Ett sådant anfall anses däremot inte vara lätt, då dels de taiwanesiska styrkorna är relativt omfattande och en amerikansk-ledd allians tillsammans med Taiwan skulle kunna stoppa en landstigningsinvasion.

Det kinesiska intrånget kommer efter att USA genomförde en övning med sina örlogsfartyg nära de omstridda Paracelöarna. Amerikanska och japanska marina styrkor genomförde även övningar i det Filipinska havet i helgen. Där deltog bland annat två stycken av de beryktade amerikanska hangarfartygstridsgrupperna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program