Soros gav 1,4 miljarder till vänstern inför kongressvalet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Recharging Europe: George Soros" © Foto: WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch/Photo Michele Limina (CC BY-NC-SA 2.0)

Vänstermiljardären George Soros stöttade Demokraterna med 128 miljoner dollar inför dagens kongressval i USA, visar data från organisationen Open Secrets. Han var den enskilda oligark som gav överlägset mest pengar av alla inför valet.

Det talas mycket om ”ryska oligarker” i västerländska medier. Men aldrig om västerländska oligarker. Då kallas de bara ”miljardärer”.

I Sverige har vi Wallenberg, som styr och ställer om bland annat byggandet av vapenfabriker i islamistiska diktaturer. Under den så kallade pandemin pumpade Sveriges regering in miljarder i SAS, som ägs av Wallenberg Investments. Pengarna kom ”efter flera påtryckningar från hjärtat av svenskt näringslivs mäktigaste familj”, avslöjade Dagens industri i januari 2021.

I USA spenderade ”miljardärer” 880 miljoner dollar på årets mellanårsval.

Den största donatorn var George Soros. Han gav enorma 128 miljoner dollar, cirka 1,4 miljarder kronor, till vänstern i valet. Ingen annan kommer ens i närheten av honom. Nummer två är sjöfartsmagneten Richard Uihlein, som donerade 80 miljoner dollar till republikaner.

Soros pengar har gått ”exklusivt till Demokraterna”, skriver Newsweek.

Oligarkerna i USA kan bidra med obegränsade summor pengar till så kallade super-PAC:s, där det inte finns någon gräns för hur mycket enskilda donatorer får ge.

Enligt CNBC gick det mesta av Soros bidrag till PAC Democracy II, en super-PAC som stödjer ”liberala ändamål och demokratiska kandiater”.

– Om vi ​​ska ha en demokrati som fungerar för alla måste vi kraftigt stävja inflytandet från miljardärspengar i vår politik, säger Frank Clemente, vd på Americans for Tax Fairness, till CNBC.

2014 hävdade en studie från Princeton University att USA är en oligarki, inte en demokrati.

Läs även vår tidigare artikel: Vänsterprofilen: USA helt styrt av oligarker

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program