Socialdemokraterna och Moderaterna flörtar med varandra

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Först ut var Ulf Kristersson (M) och meddelade att de vill se fler uppgörelser med Socialdemokraterna, i en intervju med DN.

Nu svarar Magdalena Andersson (S) på inviten i en intervju med DN och säger att partiet är berett att samarbeta med Moderaterna.

Andersson har tydliggjort flera gånger att deras parti kan samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. Detta trots att Sverigedemokraterna i dagsläget står närmre Socialdemokraterna än till exempel Centerpartiet, som har extrem arbetsmarknadspolitik. Sverigedemokraterna står också närmare Socialdemokraterna i frågor om energi- och migrationspoltitik än vad till exempel Miljöpartiet gör, som idag är extremt jämfört med övriga partier i frågan om migration. Socialdemokraterna och deras allierade fackförbund inom LO blir däremot utmanade av Sverigedemokraterna som tar väljare inom LO-kollektivet. Vilket inte är fallet med vare sig Centerpartiet och Miljöpartiet som är svaga inom LO-kollektivet.

Foto: Magdalena Andersson (S)

Moderatledaren fick hård kritik på sociala medier efter sitt utspel om att söka samarbeta med Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas flörtande med såväl Moderaterna som Centerpartiet, som ses som arbetarrörelsens naturliga motpoler, har tidigare inte tagits väl emot.

I Tyskland är till exempel så kallade stora koalitioner mellan det stora borgerliga partiet CDU och det socialdemokratiska partiet SPD inte ovanligt. Liknande koalitioner har olika mainstreamdebattörer i Sverige framfört som alternativ.

Svensk politik har övergått från två tydliga block till att bli alltmer rörligt, däremot har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna alltmer tydligt formerat ett regeringsunderlag. Inom det rödgröna blocket fortsätter däremot konflikterna och Centerpartiet vägrar fortsatt förhandla politik med Vänsterpartiet.

Centerpartiets breda mitten verkar dessutom ha kollapsat, då till och med partiledare Annie Lööf menade att hon stod som en ensam liberal kraft under partiledardebatten i TV4.

De allra flesta experter och debattörer har redan dödförklarat Annie Lööfs så kallade breda och påstådda anständiga mittenprojektet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program