Skärpta sanktioner mot Vitryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA, Kanada och EU kommer skärpa sanktionerna mot Vitryssland till följd av migrantattackerna mot Polen, detta enligt Franc24/AFP. Vitryssland är allierat med Ryssland, vars relationer med NATO och EU försämras alltmer på grund av spänningarna i Ukraina.

Den vitryska regimens hybridattacker mot Polen, som pågått sedan sommaren, fortsätter att skapa en alltmer fördjupad konflikt. Vitryssland utsätts nu för ännu mer omfattande sanktioner av USA, EU och Kanada. Bland annat riktas sanktionerna in på det statliga flygbolaget Belavia som anses vara en logistisk viktig del i förflyttningen av Mellanösternmigranter till landet.

Polen har sedan tidigare anklagat Turkiet för att varit delaktig i attacken mot landet, enligt Middle East Eye. Mellanösternmigranterna ska enligt uppgifter använt Turkiet som mellanstation, för att sedan ta sig vidare mot Vitryssland.

Turkiet har själv utfört liknande hybridattacker mot Grekland och EU. I det fallet har däremot vare sig EU eller övriga NATO-medlemmar agerat mot NATO-landet Turkiet. I Turkiets fall har det hittills aldrig utfärdats sanktioner på grund av deras hybridattacker mot Grekland. Istället får Turkiet betalt av EU för att sluta med attackerna.

Tidigare har den vitryska ledaren Aleksandr Lukasjenko hotat med att strypa gasleveranserna till Europa, enligt Reuters.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program