Skärpta sanktioner mot Vitryssland

Foto: EU-domstolen

USA, Kanada och EU kommer skärpa sanktionerna mot Vitryssland till följd av migrantattackerna mot Polen. Den vitryska regimen hotar med tuffa motåtgärder. Vitryssland är allierat med Ryssland, vars relationer med NATO och EU försämras alltmer på grund av spänningarna i Ukraina.

Den vitryska regimens hybridattacker mot Polen, som pågått sedan sommaren, fortsätter att skapa en alltmer fördjupad konflikt. Vitryssland utsätts nu för ännu mer omfattande sanktioner av USA, EU och Kanada. Bland annat riktas sanktionerna in på det statliga flygbolaget Belavia som anses vara en logistisk viktig del i förflyttningen av Mellanösternmigranter till landet.

Foto: Faksimil Visegrad24 (Twitter)

Polen har sedan tidigare anklagat Turkiet för att varit delaktig i attacken mot landet. Mellanösternmigranterna ska enligt uppgifter använt Turkiet som mellanstation, för att sedan ta sig vidare mot Vitryssland. Turkiet bedriver själv liknande attacker mot Grekland och EU. I det fallet har däremot vare sig EU eller övriga NATO-medlemmar agerat mot NATO-landet Turkiet. I Turkiets fall har det hittills aldrig utfärdats sanktioner på grund av deras hybridattacker mot Grekland. Istället får Turkiet betalt av EU för att sluta med attackerna. Turkiet förmådde även EU att kraftigt öka ersättningen, efter att den turkiska regimen mobiliserade omfattande vågor av illegala migranter som stormade den grekiska gränsen och landsattes på de grekiska öarna förra året.

Vad de vitryska hoten om motåtgärder kan förväntas vara kan ingen svara på. Många menar snarare att den vitryska regimen tagit sig vatten över huvudet i och med sitt agerande. Tidigare har den vitryska ledaren Aleksandr Lukasjenko hotat med att strypa gasleveranserna till Europa, men detta har den ryska presidenten Vladimir Putin sagt vore otänkbart. Detta då Ryssland är levererar gas till Europa via pipelines som går via Vitryssland. Vitrysslands enda allierade är Ryssland och vad som händer om Vitryssland stryper leveranserna mot Rysslands vilja är det ingen som kan svara på. Ryssland har däremot stöttat Vitryssland under hela konflikten på andra sätt, de har genomfört flera militärövningar med udden riktad mot både Polen och Baltikum under konflikten.