Seger utropas för blågula blocket – Andersson avgår som statsminister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Mikael Good from Pixabay

När så gott som alla valdistrikt räknats på onsdagen hade det blågula blocket vunnit riksdagsvalet med 176 mot 173 mandat i riksdagen. Idag har förtidsröster och utlandsröster räknats. Under onsdagskvällen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att hon avgår som Sveriges statsminister.

Under onsdagen räknas de sista av landets 6.578 valdistrikt.

När det bara var ett 20-tal distrikt kvar hade högerblocket 176 riksdagsmandat (49,6 procent) mot vänsterns 173 (48,9 procent).

Detta är alltså fortfarande det preliminära valresultatet.

Det återstår 314 uppsamlingsdistrikt som kommer räknas på onsdag och torsdag.

Men enligt professor Svante Linusson vid KTH är det rent matematiskt klart att högersidan kommer vinna valet, rapporterar Ekot i en artikel.

Den slutliga resultaträkningen pågår just nu, och där har drygt 1.100 valdistrikt räknats.

Valdeltagandet blev 83,1 procent.

KD-ledaren Ebba Busch har nu utropat valseger.

”Vi har ett valresultat och svenska folket har röstat för ett maktskifte! Nu börjar arbetet tillsammans med de andra partierna för att få ihop en regering. Jag och mitt parti kommer att arbeta för att göra Sverige bättre för alla. Ett Sverige där alla kan vara trygga och fria att forma sina liv. Med fokus på vården, tryggheten och hjärtlandet. Där staten levererar på det den är ålagd att göra, och politiken inte lägger sig i mer än nödvändigt, men gör det lite lättare att leva”, skrev hon Instagram vid 19-tiden på onsdagen.

När det var 20 distrikt kvar att räkna rapporterade SVT att valet är ”avgjort” till blågula blockets fördel. Detta återigen enligt matematikprofessor Svante Linusson.

– Det som återstår nu är frågan om M behåller det senaste mandatet de tog, säger han till SVT.

”Nu får det vara nog med den misslyckade socialdemokratiska politik som under åtta år har fortsatt leda landet i fel riktning. Det är dags att börja återuppbygga tryggheten, välfärden och sammanhållningen. Det är dags att sätta Sverige först. Sverigedemokraterna kommer att vara en konstruktiv och drivande kraft i detta arbete… Återigen vill jag rikta ett stort tack till alla Sverigevänner ute i vårt avlånga land. Nu påbörjas arbetet med att göra Sverige bra igen.”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Facebook.

– Det preliminära resultatet är tillräckligt tydligt för att vi ska kunna dra slutsatser, sade statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på onsdagskvällen.

Enligt Andersson har högern ”en tunn majoritet, men det är en majoritet”.

– Så imorgon kommer jag därför begära mitt entligande som statsminister, och ansvaret för den fortsatta processen kommer nu övergå till talmannen. Tills en ny regering tillträtt kommer jag leda en övergångsregering. Jag kommer också agera för ett ordnat regeringsskifte. För mig är det en fråga om respekt för svenska folket och för svensk demokrati.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program