Islamistparti störst bland övriga partier – just nu: ”Ett skräckscenario”

Cirka 1.100 valdistrikt har räknats i den slutliga räkningen efter söndagens val. Just nu är muslimska Partiet Nyans störst bland övriga partier.

Valmyndigheten har inlett sin slutliga räkning av rösterna i söndagens val.

I skrivande stund har drygt 1.100 valdistrikt räknats. Men detta kan ändå ge en viss vink åt vart det slutar.

Bland övriga partier leder, just nu, muslimska Partiet Nyans stort.

Partiet har 0,50 procent av rösterna. På andra plats ligger nationalistpartiet Alternativ för Sverige med 0,24 procent.

Därefter kommer Medborgerlig Samling på 0,18 procent, Piratpartiet med 0,14 procent, MoD på 0,09 procent, Kristna Värdepartiet på 0,08 procent, Knapptryckarna ligger just nu på 0,08 procent och Feministiskt initiativ har 0,05 procent av väljarnas röster. Nordiska motståndsrörelsen får 0,01 procent. Stram Kurs Sverige har 0,00 procent (31 röster).

Men det återstår alltså flera tusen valdistrikt att räkna. Totalt finns det 6.578 valdistrikt.

Swebbtvs Magnus Stenlund utesluter inte att Nyans kommer in i riksdagen via de lokala valen runt i landet, vilket kan ske om ett parti får 12 procent i en valkrets. ”Då får partiet delta i fördelningen av de fasta mandaten i den valkretsen”, förklarar Valmyndigheten på sin hemsida. Partiet fick närmare en tredjedel av rösterna i vissa getton.

– Det lilla mandatet. Om det nu blir Nyans som kommer in där, och det blir ett vågmästarmandat, så är det ett skräckscenario, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys som släpptes idag.

Reaktioner i sociala medier: